U okviru projekta EU4AGRI-Recovery, koji finansira Evropska unija, u ponedjeljak 19. juna, objavljen je novi Javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške investicijama za poboljšanje adaptacije na klimatske promjene u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini, vrijedan 1 milion KM.

Cilj ovog Javnog poziva je jačanje otpornosti poslovnih subjekata u sektoru primarne poljoprivredne proizvodnje, investicijom u alate i tehnologije koji doprinose poboljšanju adaptacije na klimatske promjene. Kroz ovaj Javni poziv, Evropska unija će podržati poljoprivredno-prehrambene poslovne subjekte koji žele svoje poslovanje učiniti otpornijim na klimatske promjene, s ciljem postizanja održive poljoprivrede, kontrolisane upotrebe prirodnih resursa i uvođenja dobrih praksi.

Na javni poziv mogu se prijaviti obrti/samostalni preduzetnici, poljoprivredne zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja se najkasnije dvije godine prije objave ovog Javnog poziva aktivno bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom.

U okviru ovog Javnog poziva na raspolaganju je 1 milion KM, a sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 30.000 KM do 300.000 KM (bez PDV-a) i mogu se koristiti samo za finansiranje prihvatljivih troškova.

Prijedlog projekta sa potrebnom dokumentacijom potrebno je dostaviti isključivo putem online platforme https://javnipoziv.undp.ba od 23. juna 2023. godine do 31. jula 2023. godine, do 15:00.

Informativne sesije će se održati u Mostaru, Cazinu, Banjoj Luka, Orašju, Tuzli, Bijeljini i Istočnom Sarajevu. Tačan datum i vrijeme održavanja informativnih sesija će biti objavljeni na web stranici projekta EU4AGRI (eu4agri.ba), kao i na zvaničnom Facebook profilu projekta EU4AGRI.

Dodatna pitanja u vezi ovog poziva se mogu dostaviti putem formulara za pitanja na web stranici projekta  javnipoziv.undp.ba u vremenskom periodu od 23.06.2023. do 21.07.2023. godine. Na pitanja koja stignu poslije navedenog roka se neće odgovarati.

Svi zainteresovani mogu pristupiti javnom pozivu putem zvanične web stranice projekta, eu4agri.ba.