BANJALUKA – Zajednički cilj vlasti i poslovne zajednice u Republici Srpskoj je da u narednoj godini prosječna plata dostigne hiljadu konvertibilnih maraka.

Apostrofirali su to danas u svojim izjavama Milorad Dodik, predsjednik RS, Saša Trivić, predsjednik Udruženja poslodavaca poljoprivrede i prehrambene industrije RS, nakon sastanka o smjernicama ekonomske politike u 2019. godini, a koji je održan u prostorijama banjalučkog “Krajinaklasa”.

“Razmijenili smo niz ideja koje bi trebalo ugraditi u novu ekonomsku politiku. Promjena strukture u privredi moraće da bude prioritet i podrška realnom sektoru kroz poresko rasterećenje plata kako bi poboljšali standard ljudi”, istakao je Dodik, podvlačeći da se, pored toga, mora raditi i na konkurentnosti i da zadržimo ljude ovdje.

“Pričali smo o tome kako doći do povećanja plata u RS i 2019. smo targetirali kao godinu u kojoj ćemo juriti prosjek od 1.000 maraka. Mislim da ćemo uspjeti da to uradimo”, poručio je Dodik.

S njim se složio i Trivić, koji smatra da se zajedničkim aktivnostima prosječna plata može podići na taj nivo.

“Svi ekonomski pokazatelji, kao što je rast prihoda po osnovu poreza i doprinosa, pokazuju da idemo u tom pravcu”, naveo je Trivić, poručujući da država i poslodavci moraju zajedno poslati poruku prema radnicima da ovdje vrijedi živjeti.

“Ovo je nastavak saradnje koju su Unija udruženja poslodavaca i Privredna komora Republike Srpske počele s Vladom RS, a koja je dogovorena do 2020. godine. Danas pravimo presjek onog što smo uradili u ovoj godini i šta treba raditi u nekom narednom periodu”, rekao je uoči sastanka Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Podsjetivši da je Unija na čijem je čelu zajedno s Privrednom komorom RS izradila smjernice razvoja privrede, istakao je da s najužim rukovodstvom RS o njima treba diskutovati i vidjeti šta se od predloženog može sprovesti.

“Slične mjere koje smo predložili plod su dugogodišnje saradnje s predstavnicima Vlade RS. Na zajedničkom smo zadatku. Ako razgovaramo, uvijek će se pronaći neko rješenje.

Protekla godina pravi je pokazatelj za to, jer sve ono iz memoranduma što smo potpisali uglavnom je i realizovano, što je dobar znak”, rekao je Škrebić i dodao da imaju obećanja i od Radovana Viškovića, budućeg mandatara za sastav nove Vlade RS, da će se taj pravac nastaviti.

“Okupili smo društveno odgovorne privrednike. Prošlo je vrijeme onih koji misle da ne trebaju plaćati poreze i doprinose i isplaćivati plate radnicima. Treba tražiti mjere kojima će radnici biti zadovoljniji, a država uspješnija”, poručio je Škrebić.

Inače, delegacija u kojoj je bio i Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, tokom posjete obišla je i proizvodne pogone “Krajinaklasa”.