Banja Luka – Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, JU Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” Banja Luka i Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske potpisali su danas, 2. marta 2021. godine u Banjoj Luci Memorandum o razumijevanju u procesu osamostaljivanja mladih bez roditeljskog staranja u Republici Srpskoj i uključivanje u tržište rada.

Ovim Memorandumom predviđena je saradnja potpisnika u cilju razmjene informacija o broju i zanimanjima djece bez roditeljskog staranja, obezbjeđenja plaćene prakse za svako dijete bez roditeljskog staranja upisano u srednje škole u Republici Srpskoj, stručna i materijalna podrška centara za socijalni rad djeci i mladima u procesu osamostaljivanja, kao i pružanje podrške djeci koja izlaze iz Doma ili hraniteljskih porodica za period dok ne napune 21 godinu života uz izradu individualnih planova za podršku. Takođe, Dom i centri za socijalni rad u saradnji sa Unijom omogućiće profesionalno usmjeravanje djece bez roditeljskog staranja tokom završetka osnovne škole kroz posjete različitim poslodavcima i upoznavanje sa načinom rada.

Potpisivanje Memoranduma upriličeno je na 17. godišnjicu postojanja Unije udruženja poslodavaca RS i u skladu je sa opredjeljenjem Unije da bude aktivan i društveno odgovoran dio zajednice.

Inicijator navedene aktivnosti je Udruženje “Misli dobro” Banja Luka.