Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić susreo se 11. maja 2023. godine u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu s predstavnicima Udruženja poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine. Na sastanku, kojem su prisustvovali i dopremijer i federalni ministar finansija Toni Kraljević, te ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, delegacija poslodavaca je čestitala premijeru i ministrima na imenovanju i poželjela uspjeh u budućem radu. Delegaciju poslodavaca činili su predsjednik Adnan Smailbegović, direktor Mario Nenadić, te članovi Petar Čorluka, Behrija Huseinbegović, Safudin Čengić i Rijad Hasić.

Poslodavci su prezentirali aktivnosti i ideje ovog Udruženja koje imaju za cilj poboljšanje poslovnog ambijenta, rasterećenja privrede i unaprjeđenja uslova za ekonomske reforme i razvoj u Federaciji BiH. U tom kontekstu, naglasili su da očekuju podršku premijera i Vlade Federacije BiH.

Istakli su ključne probleme u funkcionisanju poslovne zajednice u FBiH i naglasili posebno važna interesa poslodavaca i radnika, odnosno, uređenje tržišta rada i rasterećenje cijene rada. Poslodavci očekuju što skoriji početak rada Ekonomsko-socijalnog vijeća i ubrzanje reformi u oblasti rada, rasterećenja cijene rada kroz smanjenje doprinosa i poreza, direktnih i indirektnih poreza, kao i uređenje sistema u cilju unapređenja zapošljavanja, zaustavljanja negativnog trenda odlaska radnika, razvoja privrede i povećanje životnog standarda.

Poslodavci su dostavili premijeru i članovima Vlade pregled ključnih, neophodnih, reformi zakonodavstva i prioritetnih aktivnosti.

Premijer Nikšić je naglasio izuzetnu važnost partnerstva Federalne vlade i poslodavaca. Predstavnike Udruženja je upoznao s prioritetima i planiranim reformama Vlade Federaciji BiH u ekonomskoj sferi, istakavši da je opredjeljenje Vlade kreiranje ambijenta za donošenje odluka koje će dugoročno imati pozitivan efekt kako na poslodavce, tako i na radnike. U tom pravcu, i poslodavci i radnici, naglasio je Nikšić, imaju neupitnog partnera u Federalnoj vladi.

Na sastanku je razgovarano i o organizovanju šireg skupa na kojem će Udruženje poslodavaca detaljnije upoznati premijera i Vladu FBiH s potrebama poslodavaca i nužnim reformama, među kojima su, kako su istakli, rasterećenje rada i uređenje tržišta rada, kao prioritetna pitanja.

Sastanak je organizovan u sklopu projekta “Doprinos organizacija civilnog društva poboljšanju uticaja preduzetništva na socio-ekonomski razvoj BiH – EISE projekat” koji provodi UPFBiH i Unija poslodavaca RS, a koji finansira Europska unija.