U utorak poznat novi iznos najniže plate

Banja Luka – Najniža plata biće veća i o tome nema otvorenih pitanja među socijalnim partnerima. Koliko će ona iznositi biće saopšteno u utorak, 26. decembra, poručeno je nakon svečane radne sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske povodom 20 godina rada.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić smatra da najniža plata ne bi trebalo da bude veliki teret dogovora Vlade, poslodavaca i sindikata, jer se ona dogovara u odnosu na prosječnu platu.
“Unija ima stavove kada je riječ o opštem kolektivnom ugovoru i spremna je da dođe do finalnog dogovora i da se on potpiše. Svako mora naučiti napraviti korak nazad i da napravi kompromis da bismo došli do zajedničkog rješenja”, poručio je Škrebić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će u utorak, 26. decembra, biti poznat iznos najniže plate u Srpskoj, koja trenutno iznosi 395 KM. Cvijanovićeva je rekla da bi najniža plata i od 500 KM bila sramotno mala, ali radi očuvanja postojećih radnih mjesta, stvaranja baze za otvaranje novih i sve drugo što se planira, socijalni partneri moraju biti realni i odgovorni da ne bi bio ugrožen cjelokupni sistem. Prema njenim riječima, niko nije zadovoljan finansijskim stanjem i nivoom plata i svi smatraju da to treba biti bolje, zbog čega se socijalni partneri i sastaju i na sedmičnom nivou.
“Sigurni smo da smo napravili dobar plan mjera koje ćemo raditi u narednom trogodišnjem periodu, da zajedno otklanjamo devijacije, sa samo jednom idejom da se u Republici Srpskoj bolje živi, lakše posluje i da možemo svi izvršavati svoje obaveze”, poručila je Cvijanovićeva. Ona je naglasila da pri tome ni u jednom trenutku iz vida nisu izgubljeni nezaposleni kojima treba dati šansu da se zaposle.

Predsjednik Ekonomsko-socijalnog savjeta Ranka Mišić naglasila je da će najniža plata biti povećana u odnosu na 395 KM koliko sada iznosi, a 26. decembra znaće se da li će iznositi 418 KM, koliko iznosi 50 odsto prosječne plate, 415 KM ili 410 KM, te da li je potpisan opšti kolektivni ugovor.
Ona je rekla da su moguća iznenađenja.
“Važno je da najniža plata bude povećana što je moguće više”, poručila je Mišićeva.

Izvor: RTRS

Comments are closed