Potpisan Memorandum o zajedničkim politikama 2018-2020 sa Vladom RS (VIDEO)

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović potpisala je 10. decembra 2017. u Banjaluci Memorandum o zajedničkim politikama za period 2018-2020. godina, sa predsjednikom Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutinom Škrebićem.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić je rekao da je za poslovnu zajednicu i realni sektor najvažnije da se prvi put govori o smanjenju oporezivanja rada.
“Dogovorili smo se da u periodu 2018-2020. godine oporezivanje rada svedemo na nivo koji je bio 2008. godine”, rekao je Škrebić i dodao da je druga, veoma bitna stavka za poslodavce, Zakon o porezu na dobit.
On je naveo da imaju dogovor sa Vladom Srpske da se investiranje u osnovnu djelatnost ne oporezuje kao dobit
preduzeća, što poslodavci smatraju itekako korisnim i doprinijeće razvoju, novim ulaganjima i otvaranjem novih radnih mjesta.
Predsjednica Cvijanović izjavila je da ovo predstavlja uvođenje nove prakse i novog vida komunikacije Vlade Republike Srpske sa socijalnim partnerima.
“Na ovaj način želimo da osnažimo sve što smo napisali u programu ekonomskih reformi”, rekla je predsjednica Cvijanović i istakla da je sve što se tamo navodi napisano uz konsultacije koje su vođene sa svim socijalnim partnerima.
Predsjednica Cvijanović je dodala da je Memorandumom prepoznata namjera da se ide na smanjenje opterećenja rada, rješavanje potpunog preuzimanja refundiranja porodiljskog bolovanja, dosljednu primjenu zakona o stečaju, inoviranje Zakona o likvidacionom postupku, rekonstruisanje preduzeća i omogućavanje zapošljavanja, ali i projekat podrške zapošljavanju koji je pregovaran sa Svjetskom bankom.
„Mislim da će ovaj projekat biti podsticajan, a podrazumijeva refundaciju troškova za poreze i doprinose za svakog novozaposlenog radnika u privredi“, rekla je predsjednica Cvijanović i dodala da je Memorandumom iskazana i opredijeljenost za dalju reformu javnog sektora i fiskalnu konsolidaciju.
Ona je istakla da se kroz ovaj memorandum razrađuju sve mjere dogovorene sa poslovnom zajednicom, te da je on osnova za čvrst akcioni plan koji će biti zajednički izrađen.
Predsjednica Vlade Republike Srpske je naglasila da je prioritet unapređenje poslovne zajednice i reforma javne uprave, te zahvalila što je to prepoznala poslovna zajednica.
“Ostajemo zajedno u borbi protiv neformalne, odnosno sive ekonomije”, rekla je predsjednica Cvijanović i istakla da je Memorandumom izražena puna opredijeljenost za dodatno zapošljavanje lica sa invaliditetom.
Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar finansija Zoran Tegeltija i ministar pravde Anton Kasipović, te potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dejan Mijić, članovi Skupštine Unije Saša Trivić i Boško Borisavljević, kao i direktor Unije Saša Aćić.

Pogledajte obraćanje predsjednika UUPRS Dragutina Škrebića nakon potpisivanja Memoranduma. 

 

Comments are closed