Održane konsultacije o Budžetu i Programu ekonomskih reformi RS

Banja Luka – Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić predsjedavao je 14. novembra 2017. u Banjoj Luci posebnom sjednicom Odbora za privredu i finansije Vlade Republike Srpske na kojoj je sa predstavnicima poslovne zajednice razgovarano o stanju u privredi Republike Srpske i prijedlozima za poboljšanje u kontekstu izrade „Programa ekonomskih reformi 2018-2020 godina“.
Podršku organizovanju zajedničkih sastanaka dali su svi učesnici, koji su ocijenili da su sastanci ovakve prirode izuzetno korisni i u interesu obje strane, te da trebaju postati praksa.
Predstavnici Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i Upravnog odbora Privredne komore Republike Srpske iznijeli su više poslovnih inicijativa i upoznali su članove Odbora za privredu i finansije sa problemima sa kojima se susreću u svom radu i koji predstavljaju ograničavajuće faktore za ostvarenje boljih poslovnih rezultata i razvoj preduzeća.
Tokom sastanka, konstatovano je da su evidentna pozitivna kretanja u privredi koja se ogledaju u rastu industrijske proizvodnje, izvoza i zaposlenosti, ali da je neophodno dalje raditi na poboljšanju uslova poslovanja kako bi ti rezultati u narednom periodu bili još bolji.
Kao najznačnije teme sastanka navedena su pitanja rasterećenja poslovanja, smanjenja sive ekonomije, uvođenja jače inspekcijske kontrole, zaštite domaće proizvodnje i davanju podrške investiranju i daljem razvoju privrede.
Vlada će u daljoj razradi „Programa ekonomskih reformi 2018-2020. godina“ razmotriti prijedloge i inicijative poslovne zajednice kako bi realne i moguće mjere ugradili u politike i program Vlade za narednu godinu, nakon čega će se održati novi sastanak na kom će se ovaj dokument usaglasiti.
Pored članova Odbora za privredu i finansije, sastanku su prisustvovali: ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, ministar prosvjete i kulture Dane Malešević i generalni sekretar Vlade Đuka Huremović.

Izvor: vladars.net

Prilog ATV: https://www.youtube.com/watch?v=YLYMsmyYijI

 

Comments are closed