Banja Luka – Narodna skupština Republike Srpske usvojila je prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak kojim se mijenja član 8. stav 2. tačka 11. Zakona, koja se odnosi na oslobađanje od plaćanja poreza na dohodak i doprinosa na topli obrok. Podsjećamo, Unija poslodavaca Republike Srpske je u aprilu uputila inicijativu za izmjenu ovog propisa sa ciljem povećanja neoporezivog dijela toplog obroka za troškove pripremanja toplog obroka u vlastitim restoranima kod poslodavca ili toplog obroka isporučenog poslodavcu od lica registrovanog za usluge keteringa.

S obzirom na rast cijena namirnica od kojih se priprema topli obrok, Unija je inicirala promjenu predmetnog člana sa ciljem povećanja neoporezivog dijela toplog obroka na iznos od najviše 0,75% prosječne bruto plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu, dnevno po zaposlenom.

Izmjene Zakona objavljene su u “Službenom glasniku Republike Srpske” broj 56/22 od 14. juna 2022. godine, te stupaju na snagu osmog dana od objavljivanja, i od tada će trošak pripreme toplog obroka u vlastitim restoranima kod poslodavca ili toplog obroka isporučenog poslodavcu od lica registrovanog za usluge keteringa biti neoporeziv do iznosa od 7,53 KM dnevno po zaposlenom.

Kroz ovu inicijativu, Unija poslodavaca Republike Srpske zagovarala je izjednačavanje prava zaposlenih u privredi i vanprivredi po osnovu toplog obroka, u čemu smo i postigli uspjeh.

Preuzmite tekst Zakona o izmjeni Zakona o porezu na dohodak OVDJE.