Danas je u prostorijama Unije poslodavaca održan sastanak sa delegacijom Konfederacije sindikata Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Željkom Tepavčevićem. Socijalni partneri su razgovarali o ekonomsko-socijalnom ambijentu sa posebnim osvrtom na trendove u oblasti plata, zaposlenosti, kolektivnog pregovaranja i drugim temama vezanim za poboljšanje produktivnosti i životnog standarda.

Kroz diskusiju su prepoznati problemi vezani za značajno prisustvo neformalne ekonomije , za čije rješenje postoji saglasnost socijalnih partnera. Ukazano je i na neprihvatljivost različitog tretmana radnika u privredi i neproizvodnim djelatnostima po pitanju mogućnosti korišćenja prava na zdravstvenu zaštitu i prava iz oblasti penzijsko-invalidske zaštite.

Pored navedenog konstatovano je da negativni demografski trendovi ozbiljno ugrožavaju i destabiliziju ukupan sistem i da je potrebno kroz dijalog svih društveno-političkih struktura postići konsenzus po pitanju strateških i planskih dokumenata, a potom i posvećeno provoditi dogovorene mjere i aktivnosti.

Dogovoreno je da u narednom periodu Unija poslodavaca i Konfederacija sindikata zajedno rade na definisanju zajedničkih principa djelovanja sa ciljem poboljšanja ambijenta za poslovanje i životnog standarda radnika u privredi, kao i doprinosa ukupnoj stabilnosti i održivosti sistema.