BANJALUKA – Vlada Republike Srpske donijela je danas uredbu o postupku dodjele sredstava prevoznicima za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona.

Cilj donošenja ove uredbe je pružanje finansijske podrške privrednim subjektima u oblasti prevoza lica u drumskom saobraćaju za period od 1. avgusta do 31. decembra 2020. godine, za održavanje likvidnosti privrednih subjekata koji imaju finansijski gubitak zbog posljedica pandemije virusa korona.

Postupak dodjele sredstava sprovodi Ministarstvo saobraćaja i veza.

– Privrednom subjektu biće uplaćeni porezi i doprinosi na platu za svakog zaposlenog radnika prijavljenog na puno radno vrijeme ili preduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju, u skladu sa propisima kojima je uređena oblast doprinosa i poreza na dohodak za period od 1. avgusta do 31. decembra 2020. godine – saopšteno je iz Vlade Srpske.

Novčana podrška utvrđena ovom uredbom obezbjeđuje se iz sredstava Kompenzacionog fonda Republike Srpske

Vlada se upoznala sa Informacijom o upisanim studentima u prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u akademskoj 2020/21. godini na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj, a prema njoj na javne visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj, u odnosu na prethodnu akademsku godinu upisano je 658 studenata više. Na javnim univerzitetima upisano je 614 studenata više u odnosu na prethodnu godinu, dok su na javnim visokim školama upisana 44 studenta više.

Ovo je posljedica primjene novog Zakona o visokom obrazovanju i mjera Vlade Republike Srpske kojima se od ove akademske godine omogućava besplatno školovanje za redovne studente.

Utvrđen je i Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske kod Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj, za Projekat oporavka i podrške poslovnim subjektima, u iznosu 22,4 miliona evra.

Cilj Projekta je podrška likvidnosti i oporavku poslovnih subjekata pogođenih posljedicama pandemije, kroz kvalitetniji pristup dugoročnom finansiranju kao i prilagođavanje novim, izmijenjenim uslovima rada kroz digitalizaciju i usvajanje novih tehnologija.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava Republičkoj upravi civilne zaštite, za period 01. januara do 31.decembra 2020. godine, u iznosu od 300.000 KM.

Opština Kostajnica je među pogođenim lokalnim zajednicama nedavnog zemljotresa, koji se osjetio i na području Republike Srpske.

Ova sredstva će se utrošiti za hitnu nabavku vatrogasno spasilačke opreme i na sredstva za potrebe vatrogasno-spasilačke jedinice Opštine Kostajnica, a s ciljem poboljšanja spremnosti u slučaju ove i drugih opasnosti.

 

Izvor: Glas Srpske