Banja Luka – Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak kojim se mijenja član 4. stav 2. tačka 11. zakona, koja se odnosi na oslobađanje od plaćanja poreza na dohodak i doprinosa na topli obrok. Unija poslodavaca Republike Srpske je u aprilu uputila inicijativu za izmjenu ovog propisa sa ciljem povećanja neoporezivog dijela toplog obroka za troškove pripremanja toplog obroka u vlastitim restoranima kod poslodavca ili toplog obroka isporučenog poslodavcu od lica registrovanog za usluge keteringa.

S obzirom na rast cijena namirnica od kojih se priprema topli obrok, Unija je inicirala promjenu predmetnog člana sa ciljem povećanja neoporezivog djela toplog obroka na iznos od najviše 0,75% prosječne bruto plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu, dnevno po zaposlenom.

Ukoliko Narodna skupština Republike Srpske na najavljenoj sjednici 31. maja 2022. godine usvoji navedeni prijedlog, trošak pripreme toplog obroka u vlastitim restoranima kod poslodavca ili toplog obroka isporučenog poslodavcu od lica registrovanog za usluge keteringa će biti neoporeziv do iznosa od 7,53 KM dnevno po zaposlenom.

Kroz ovu inicijativu, Unija poslodavaca Republike Srpske zagovarala je izjednačavanje prava zaposlenih u privredi i vanprivredi po osnovu toplog obroka.

Preuzmite tekst Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dohodak OVDJE.