Banja Luka – Nakon dinamičnih diskusija, stručnog panela i intenzivnih razmjena ideja, uspješno je završen “Banjaluka Energetski Forum – Uštedimo energiju”. Ovaj izuzetno značajan događaj održan je 7. septembra 2023. godine u kompleksu “Ostrvo Stara Ada” u Banjaluci, okupivši poslovne lidere, stručnjake, donosioce odluka i relevantne aktere iz energetskog sektora.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković u svom uvodnom obraćanju na Forumu najavio je da u 2024. godini neće biti poskupljenja električne energije u Republici Srpskoj, što je naišlo na veliku dobrodošlicu učesnika.

Učesnicima se, osim predsjednika Unije poslodavaca RS Saše Trivića, u ime Ministarstva privrede i preduzetnišva koje je podržalo Forum obratio ministar Vojin Mitrović, a potom šef za saradnju u Delegaciji Evropske unije u BiH Stefano Elero, koji je govorio o podršci Evropske unije investicijama privatnog sektora u poboljšanje energetske efikasnosti.

Značajnu pažnju učesnika Foruma dobila je prezentacija uvodničara Foruma Miloša Zdravkovića, koji je predstavio posljednja dešavanja na energetskom planu u najjačim ekonomijama Evrope i na koji način to može da utiče na energetsku stabilnost i efikasnost.

Jedan od ključnih trenutaka Foruma bio je panel pod nazivom “Energetska efikasnost – Pozicija poslovne zajednice, šta i kako dalje”. Panelisti, uključujući ministra industrije i energetike Petra Đokića, direktora Elektroprivrede RS Luku Petrovića, Uroša Bojanića iz EFT grupe i Jelenu Kuridža iz RS Silicon Metalleghe, aktivno su raspravljali o aktuelnim temama u vezi sa energetskom efikasnošću, odnosima s regulatorima i cijenama električne energije.

Predsjednik Skupštine Unije poslodavaca Republike Srpske Predrag Zorić, koji je moderirao panelom, istakao je važnost saradnje između poslovne zajednice, regulatora i vlasti kako bi se postigla energetska efikasnost.

Forum je takođe istakao ulogu poslovne zajednice u zagovaranju promjena i inovacija u energetskom sektoru. Panelisti su naglasili potrebu za sveobuhvatnom strategijom koja bi omogućila održivo korišćenje resursa i smanjenje uticaja na okolinu.

Zlatni sponzor Foruma, Optima Grupa, probudila je veliko interesovanje učesnika svojim inovativnim proizvodom – komprimovanim prirodnim gasom i načinima primjene u transportu, zagrijavanju industrijskih postrojenja i sl.

Učesnici Foruma su takođe imali priliku da razmijene iskustva i najbolje prakse, kako tokom brojnih prezentacija, tako i na samim štandovima izlagača, stvarajući mrežu kontakata za buduću saradnju u oblasti energetske efikasnosti. Forum je pružio duboke uvide u trenutne trendove i izazove u energetskom sektoru, postavljajući temelje za dalje inovacije i promjene.

“Banjaluka Energetski Forum – Uštedimo energiju” je uspješno ispunio svoj cilj da podigne svijest o energetskoj efikasnosti i promoviše održive prakse u energetskom sektoru. Organizatori, učesnici i sponzori izrazili su zadovoljstvo uspjehom ovog događaja i izrazili nadu da će diskusije i inicijative koje su nastale na Forumu doprinijeti ostvarivanju održive energetske budućnosti.

Listu svih preyentacija i kompletnu agendu možete pogledati na stranici Foruma OVDJE.

Forum je podržalo Ministarstvo privrede i preduzetništva u Vladi Republike Srpske.