U Republici Srpskoj sutra na snagu stupa Uredba o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena, koju je Vlada Republike Srpske donijela kao privremenu mjeru radi sprečavanja poremećaja na tržištu u vezi sa snabdijevanjem robom, nastalih usljed širenja virusa korona u Republici Srpskoj.

Uredbom je propisano ograničavanje marži svih učesnika u lancu snabdijevanja robom ili proizvodima tako da ne prelaze nivo marži te robe ili tih proizvoda koja je evidentirana na dan 5. marta 2020. godine. Razlog za propisivanje navedene mjere je prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih trgovaca, sa ciljem zaštite ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta.

Ograničenje marži primjenjuje se na sljedeću robu i proizvode:

sve vrste brašna, sve vrste hljeba, peciva i sve vrste drugih pekarskih proizvoda od brašna i žitarica; mlijeko i mliječni proizvodi; jaja i proizvodi od jaja; šećer; čaj; začini; so za ljudsku ishranu; riža; tjestenina; sve vrste svježeg mesa i mesnih prerađevina; riba i prerađevine od ribe; konzerve mesne; konzerve riblje; voda za piće; voće i povrće; sve vrste negaziranih sokova; sirće; jestivo ulje; svinjska mast, maslac, maslo i margarin; formule za dojenčad i formule nakon dojenja; prerađena hrana na bazi žitarica i dječja hrana za dojenčad i malu djecu; dodaci ishrani; hrana za posebne medicinske potrebe; hrana pogodna za lica netolerantna na gluten; pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle; higijenski ulošci; deterdžent za veš; deterdžent za suđe; sapun; sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrovani alkohol); sredstva za održavanje higijene predmeta i prostora; toaletni papir; pasta za zube; zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća; zaštitne naočare i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele; zaštitne maske – hirurške, plastične maske sa tekstilnim filterom, papirne maske; zaštitne maske za lice FFP2 i FFP3; posteljina i ostali veš za zdravstveni sistem; varikina i ostala dezinfekciona sredstva; asepsol; medicinski alkohol; sve vrste sjemenskog i sadnog materijala; sredstva za zaštitu zdravlja biljaka; stočna hrana i komponente za stočnu hranu i vještačko đubrivo.

Novčane kazne za prekršioce Uredbe, u zavisnosti od toga da li je riječ o preduzetniku, privrednom društvu ili odgovornom licu u privrednom društvu, kreću se u rasponu od 5.000 KM do 10.000 KM. Inspekcijski nadzor nad primjenom Uredbe obavljaće Republička uprava za inspekcijske poslove posredstvom republičkog tržišnog inspektora i tržišnog inspektora u jedinicama lokalne samouprave.

Stupanjem na snagu ove Uredbe prestala je da važi Uredba o vraćanju cijena na prethodni nivo, koja je bila u primjeni od 18. marta ove godine, a koja je donesena kao privremena mjera neposredne kontrole cijena s ciljem zaštite životnog standarda stanovništva zbog situacije nastale pojavom virusa korona u Republici Srpskoj.

Ministarstvo trgovine i turizma će, u saradnji sa nadležnim inspekcijama, udruženjima potrošača i ostalim nadležnim organima, nastaviti da prati situaciju na tržištu u vezi sa snabdijevanjem i cijenama, te u slučaju opravdanih razloga preduzeti i druge odgovarajuće mjere za svaki oblik eventualnog neprimjerenog i nepoštenog ponašanja trgovaca.