Banja Luka, 19. januar – Na zahtjev velikog broja poslodavaca čije poslovanje je ugroženo primjenom Odluke o najnižoj plati u Republici Srpskoj za 2024. godinu (Službeni glasnik Republike Srpske broj: 01/24), Unija poslodavaca Republike Srpske i Privredna komora Republike Srpske su uputili inicijativu institucijama Republike Srpske za suspenziju Odluke o najnižoj plati u Republici Srpskoj za 2024. godinu.

Unija poslodavaca i Komora ukazuju da je u januaru nastavljen trend smanjenja obima narudžbi iz inostranstva, ugovori za 2024. godinu još nisu zaključeni, a spoljnotrgovinski partneri ne prihvataju bilo kakvu opciju povećanja cijena i mnogi najavljuju prebacivanje poslovanja u Federaciju BiH ili druge zemlje u okruženju zbog pogoršanja uslova poslovanja – najniža plata Republika Srpska 460 eura, FBIH 316 eura, Srbija 404 eura, Crna Gora 450 eura(oporeziva sa 15%).

Ukoliko ne dođe do suspenzije Odluke o najnižoj plati, Republika Srpska će se suočiti sa značajnim smanjenjem broja zaposlenih u privredi, padom produktivnosti i konkurentnosti, rastom inflacije i neformalne ekonomije, zatvaranjem preduzeća, preseljenjem sjedišta i djelatnosti u FBiH i drugim negativnim efektima koji će ugroziti ekonomsku i socijalnu stabilnost Republike Srpske

Zajednički stav Unije i Komore je da se još uvijek mogu spriječiti katastrofalne posljedice koje prijete našoj ekonomiji, ali da je neophodno promptno djelovati i suspendovati primjenu Odluke o najnižoj plati, do pripreme promjena u zakonskom okviru koje će doprinijeti smanjenju opterećanja na privredu, povećanju primanja zaposlenih i povećanju javnih prihoda.

Kao jedan od zaključaka sastanka Skupštine Unije poslodavaca Republike Srpske i Upravnog odbora Privredne komore Republike Srpske održanog 16. januara 2024. godine je prijedlog za održavanje sastanka u najkraćem roku sa predsjednikom Republike Srpske sa ciljem iznalaženja rješenja za navedenu situaciju.