BANJALUKA – U narednih sedam dana neće biti otvaranja ugostiteljskih objekata, rekao je Miloš Stanišić, član Upravnog odbora “HORECA RS”, nakon sastanka predstavnika udruženja sa Radovanom Viškovićem, premijerom RS.

On je dodao da nakon otvaranja objekata, Republički štab neće donosti ograničenje radnog vremena, nego će to biti prebačeno na lokalne zajednice.

“Nakon otvaranja broj ljudi koji će moći boraviti u većim ugostiteljskim objektima biće prilagođen kvadraturi objekata.”, kazao je Stanišić.

Republički krizni štab neće ograničavati radno vrijeme već će odluku o trajanju radnog vremena prenijeti na lokalne zajednice, koje će same u skladu sa epidemiološkom situacijom donositi odluku o radnom vremenu. Šalterska prodaja i dostava može da se vrši do 22.00, umjesto do 21.00 časa, kao do sada.

Vlada RS će isplatiti, zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata, ukupne prijavljene doprinose na plate u mjesecu martu. Mjere za pomoć sektoru ugostiteljstva u Republici Srpskoj za mjesec april, biće definisane u zavisnosti od početka rada objekata.

“Dogovoren je i otpis kamata za poreske dugove za sektor ugostiteljstva za 2020. godinu, a nastojaće se da se otpisom obuhvate i ostali sektori. Takođe, dogovoreno je i pronalaženje mogućnosti za ubrzavanje isplate podsticaja za povećanje plata za radnike u sektoru ugostiteljstva.”, rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, Saša Trivić.

Poslodavcima iz sektora turizma i ugostiteljstva je omogućeno postizanje reprograma sa Poreskom upravom RS za dospjele obaveze poreza i doprinosa, s tim da se zahtjevi podnose pojedinačno. Postizanjem reprograma stiču se uslovi za dobijanje poreskog uvjerenja.

Predsjednik je još naveo da im je odobreno da, svi koji žele odgodu plaćanja električne energije na oko 90 dana, mogu pojedinačno da se jave u Elektroprivredu.

“Naredne sedmice ćemo nastaviti pregovore. Predstavnik HORECE RS će učestvovati u radu Kriznog štaba. Očekujemo da će mjere biti prilagođenije našem poslu”, reako je Stanišić novinarima.