Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević održao je danas sastanak sa direktorom Privredne komore Republike Srpske Perom Ćorićem, predsjednikom Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Sašom Trivićem i direktorom Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Sašom Aćićem, na kom je razgovarano o izradi Uredbe za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u 2021. godini.

Ministar Petričević je ovom prilikom istakao da je uvažen značajan dio dobijenih komentara od strane poslovne zajednice, a da će se prijedlog Uredbe naći na sjednici Vlade Republike Srpske u četvrtak, 08.04.2021. godine.

Petričević je rekao da je navedenom Uredbom propisano da privredni subjekti koji imaju sjedište u Republici Srpskoj, a koji su započeli nabavku nove tehnologije i opreme od 01.01.2021. godine, te istu nisu okončali do momenta raspisivanja poziva ili planiraju investirati u novu tehnologiju i opremu, mogu ostvariti pravo na podsticajna sredstva. Takođe, Uredbom je definisana vrijednost opravdanih ulaganja u iznosu od minimalno 50.000 KM, što je u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske.

Prema riječima Petričevića, na tekućem grantu za podršku razvoju privrede i poboljšanju efikasnosti poslovanja i uvođenja novih tehnologija za 2021. godinu nalaze se četiri miliona KM, a sredstva su ove godine dijelom sufinansirana od Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Ministar Petričević je rekao da će Javni poziv za dodjelu sredstava biti raspisan sredinom aprila, te da će Planom utrošaka sredstava biti definisano da pravo na podsticajna sredstva ostvaruju privredni subjekti iz nadležnosti Ministarstva privrede i preduzetništva. Riječ je o privrednim subjektima čija je pretežna (osnovna) djelatnost iz sektora C – Prerađivačka industrija i to od C13 do C17, C22, C23 i od C25 do C33.

Petričević je podsjetio da je obrada zahtjeva za podsticaje za 3. obračunski period u završnoj fazi, te da će u toku ove sedmice početi isplata po rješenjima. Ove godine za ove namjene planirano je 5 miliona KM.

On je naglasio da je u skladu s Akcionim planom rada Vlade Republike Srpske i Ministarstva privrede i preduzetništva na jesen predviđena analiza primjene Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske.

Sagovornici su se usaglasili da će u skladu sa gorenavedonim aktivnostima biti formirana i radna grupa za izradu analize navedenog Zakona, a koju će pored organa javne uprave činiti i predstavnici Privredne komore Republike Srpske i Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske. Cilj je da se nakon detaljne analize efekata podsticaja pronađe najbolji modaliteti za rasterećenje rada u privredi u narednom periodu.

Takođe, sagovorinici su se usaglasili da je u skladu sa postojećim zakonodavnim okvirom potrebno razmotriti izradu novog projekta trajnog karaktera namijenjenog privrednim subjektima koji su opredjeljeni za velike investicije u Republici Srpskoj.

​Izvor: Vlada RS, Ministarstvo privrede i preduzetništva