BANJALUKA – Predsjednik Udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić istakao je da je u epidemiji virusom korona uočeno da postoje ugrožene kategorije poslodavaca i da se može pomoći onima koji imaju šansu da prebrode tu situaciju.

Trivić je napomenuo da je u razgovorima premijer Radovan Višković saopštio da će u Kompenzacionom fondu biti 100 miliona KM što daje garanciju poslodavcima da će se pomoći privredi u slučaju produžetka situacije uzorkovane virusom korona.

On je napomenuo da poslodavci u razgovorima o budžetu za narednu godinu nisu ni imali pretjerane zahtjeve, osim što smatraju da treba da se izađe iz ove situacije i da se radi na očuvanju radnih mjesta.

Trivić je rekao da ove godine nisu tražili pomoć u smislu povećanja plata, već oslobađanje poreza za one koji nisu u sivoj zoni.

“Najvažnije da je Vlada prihvatila da postoje ugrožene kategorije poslodavaca, a zajedno ćemo procjenjivati ko su oni i koje su to grane”, rekao je Trivić za ATV, te napomenuo da su među ugroženima oni iz oblasti saobraćaja, ugostiteljstva i turzma.

On je ponovio da u Republici Srpskoj u situaciji uzrokovanoj koronom ima 2.500 radnika manje, što pokazuje da su se i poslodavci borili da spasu svako radno mjesto.

Pokazalo se da nema većih preduzeća koja su pred zatvaranjem i nema puno otpuštenih radnika, rekao je Trivić i dodao da je bitno da ne dođe do zatvaranja objekata i smanjivanja prometa.

Izvor: Nezavisne novine