​Uredba o postupku dodjele sredstava privrednim subjektima u oblasti međunarodnog prevoza lica u drumskom saobraćaju i pružanju aerodromskih usluga za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica virusa korona, koju je Vlada Republike Srpske usvojila na prijedlog Upravnog odbora Kompenzacionog fonda stupila je na snagu 6. oktobra 2020. godine.

Cilj donošenja ove uredbe je pružanje podrške za mjesece jun i jul 2020. godine, za održavanje likvidnosti privrednih subjekata koji imaju finansijski gubitak zbog posljedica pandemije virusa korona.

Podsjećamo, privredni subjekti u oblasti prevoza lica u drumskom saobraćaju i u oblasti pružanja aerodromskih usluga su najviše pogođeni.

Od početka pojave virusa korona pa do 10. maja 2020. godine bio je obustavljen javni prevoz lica na međunarodnim, republičkim, područnim autobuskim linijama i autobuskim linijama na području jedinica lokalnih samouprava.

Od 11. maja 2020. godine javni prevoz lica u drumskom saobraćaju u Republici Srpskoj, shodno navedenom zaključku, obavlja se sa popunjenošću autobusa do 50% i uz maksimalne redukcije polazaka, dok je javni prevoz lica u međunarodnom drumskom saobraćaju bio obustavljen. Od 1. juna 2020. godine uspostavljen je, i to redukovano, prevoz lica sa Srbijom i Crnom Gorom. Prevoz lica sa drugim zemljama još nije uspostavljen ili je uspostavljen sporadično.

Prevoz lica u vazdušnom saobraćaju je skoro potpuno obustavljen od početka pandemije.

Iz tog razloga bilo je nužno ustanoviti model prema kojem i ovi privredni subjekti mogu dobiti novčanu podršku za očuvanje radnih mjesta, zbog finansijskih gubitaka u poslovanju, a koje imaju zbog okolnosti koje su uzrokovane pandemijom virusa korona.

Rok za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava je 30 dana od stupanja na snagu ove uredbe.

PREUZMITE PDF