Povodom akcije „Fiskalne kase“ koju su proveli policijski službenici MUP RS i inspektori Poreske uprave RS, Udruženje poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske (HoReCa – RS), izdaje sledeće saopštenje:

Upravni odbor Udruženje poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske (HoReCa – RS) podržava sve aktivnosti kontrolnih organa koje za cilj imaju suzbijanje neformalne ekonomije, rast poreske discipline i uopšte unapređenja integriteta poreskih i kontrolnih organa Republike Srpske.

HoReCa – RS je statutarno i operativno opredijeljena za suzbijanje nelojalne konkurencije odnosno stvaranja jednakih uslova poslovanja koji mogu biti postignuti samo ako, bez izuzetka, poslodavci uredno izvršavaju zakonom propisane obaveze.

HoReCa – RS očekuje od svih svojih članova da svoje poslovanje u potpunosti prilagode pozitivnim propisima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, kao i Kodeksu poslodavaca Republike Srpske.

Imajući u vidu složenost problema i posljedice koje trpi zajednica zbog sive ekonomije, Upravni odbor smatra da je potrebno ozbiljno analizirati i prepoznati uzroke ovakvih pojava, a potom kroz sistemsku i sveobuhvatnu saradnju institucija i poslodavaca eliminisati neprihvatljiva ponašanja i postići potreban nivo poreske discipline u Republici Srpskoj.

HoReCa – RS izražava očekivanja da će sve procedure i postupanja vezana za ovaj slučaj biti provedeni uz poštovanje svih procesnih i materijalnih prava subjekata nadzora.

Udruženje će pratiti postupak i dalje aktivnosti i blagovremeno se odrediti u odnosu na činjenice, postupke i odluke nadležnih organa.

 

Izvor: HoReCa RS