Banja Luka – Unija poslodavaca Republike Srpske smatra da Odluka o zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta koju je Savjet ministara Bosne i Hercegovine donio na 67. vanrednoj sjednici može da proizvede ogroman problem domaćim proizvođačima briketa i peleta koji imaju ugovorne obaveze, i koji će zbog ovakve odluke da trpe ozbiljne posljedice. Tržište proizvodnje peleta u Republici Srpskoj nije dovoljno veliko s obzirom na kapacitete, i u slučaju primjene predmetne Odluke dio proizvođača peleta suočiće se sa dodatnim problemom zbog velikog broja angažovanih radnika i transportnih sredstava, a štetu bi trpjeli i prevoznici. Takođe, briket se gotovo ni ne plasira na domaćem tržištu, i ukoliko se provede zabrana izvoza biće potrebno mnogo kapaciteta za njegovo skladištenje.

Stoga zahtijevamo od Savjeta ministara BiH da se pomenuta Odluka izmijeni uvođenjem ograničenja izvoza tako da poslodavci ipak mogu izvršiti ugovorne obaveze iz prethodnog perioda. To bi se moglo učiniti, na primjer, tako da se svakom izvozniku peleta ili briketa u tekućoj godini omogući izvoz iste količine proizvoda koju je izvezao prethodne godine, jer bi na taj način bilo dovoljno robe i za domaće tržište.

Nadamo se da ćemo u razgovoru sa Savjetom ministara BiH pronaći način da ne ugrozimo poslovanje poslodavaca, a da u isto vrijeme zaštitimo javni interes.