Trebinje – Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske održala je u srijedu, 03. februara 2021. godine u Trebinju okrugli sto na temu Izazovi i perspektive poslovanja”.

U skladu sa epidemiološkim ograničenjima, okruglom stolu Unije u hotelu „Nar“ prisustvovalo je oko 20 poslodavaca iz Trebinja, kojima je predstavljena edukativna infografika o pravima i obavezama poslodavaca tokom inspekcijskog nadzora i revidirani online alat za prijavu korupcije na sajtu Inspektorata Republike Srpske.  Pored poslodavaca, na događaju su učestvovali i predstavnici Inspektorata RS, kao i predstavnici Odjeljenja za inspekcije Grada Trebinje.

Jelena Kalajdžić iz Inspektorata Republike Srpske predstavila je „Brošuru o pravima i obavezama poslodavaca i inspektora tokom inspekcijskog nadzora“, posebno ističući ključne momente u toku inspekcijskog nadzora u kojima je neophodno da poslodavci reaguju kako bi zaštitili svoja prava – da istaknu primjedbe na zapisnik ukoliko ih imaju, kada i od koga da zatraže odlaganje izvršenja rješenja, itd. Kalajdžić je govorila i o novinama u Zakonu o inspekcijama koji je stupio na snagu u 2020. godini, poput prikrivenog korištenja usluga, i na koji način će ti instituti modernizovati inspekcije u Srpskoj.

Petar Ernaut, takođe iz Inspektorata RS, približio je poslodavcima funkciju unutrašnje i posebne kontrole koja je uspostavljena u samom Inspektoratu i ovlaštenja kojima raspolažu inspektori unutrašnje kontrole, i naglasio važnost prijavljivanja svih nepravilnosti koje se uoče u radu inspektora – bilo da se radi o koruptivnim radnjama, drugom nezakonitom ili nedoličnom ponašanju. Ernaut je naveo da je u postupku istrage o mogućim neregularnostima rada inspektora od velikog značaja postojanje dokaza i pozvao na saradnju poslodavaca u tom segmentu.

U diskusiji nakon prezentacije, poslodavci su direktno postavljali pitanja i iznosili probleme predstavnicima Inspektorata, koji su se najviše odnosili na sivu ekonomiju kao veliki problem koji urušava konkurentnost poslodavaca i mnogostruko šteti društvu. Neki od učesnika izrazili su potrebu za većom savjetodavnom ulogom inspekcija kako bi im se olakšalo poštovanje svih propisa, nasuprot pretežno represivnoj funkciji.

Menadžer projekta Saša Aćić pozdravio je spremnost republičkog inspektorata da sarađuje na aktivnostima usmjerenim ka edukaciji poslodavaca i smanjenju koruptivnih rizika, najavivši i inicijativu Unije udruženja poslodavaca RS za analizu i otklanjanje sukoba u nadležnostima različitih nivoa inspekcijskih službi u Republici Srpskoj.

Navedene aktivnosti dio su projekta “Smanjenje koruptivnih rizika u radu inspekcijskih službi u RS“ koji provodi Unija udruženja poslodavaca RS.

Projekat se provodi u okviru šireg programa „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“ koji implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI), kao glavni implementator uz finansijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).