Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima (MSP) u BiH za provođenje mjera energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije objavio je UNDP BiH 22. septembra i ostaje otvoren do 23. oktobra 2023. godine.

Svrha ovog Javnog poziva je pružanje podrške za najmanje 14 MSP kroz iskorištavanje potencijala energetske efikasnosti i tehnologija obnovljivih izvora energije, za 7 MSP za provođenje detaljnih energijskih audita i 2 MSP za uvođenje sistema upravljanja energijom. Prihvatljivi podnosioci prijava za podršku mogu biti MSP koja su registrovana najmanje dvije godine prije objave ovog Javnog poziva, a koja imaju do 250 radnika.

Za sufinansiranje će se odabrati prihvatljive mjere za podršku u iznosima:

  • Obnovljivi izvori energije, industrijska/procesna energetska efikasnost, energetska efikasnost objekta, će se subvencionisati iznosom do 10 % od ukupne investicije (maksimalan iznos subvencije je 40,000 KM) kroz subvencionisanje kamate kredita – najmanje 14 malih i srednjih preduzeća,
  • Podrška uvođenju sistema upravljanja energijom EN ISO 50001 / EN 16001, će se subvencionisati iznosom do 70% od iznosa ukupnih troškova uvođenja sistema upravljanja energijom – najmanje 2 mala i srednja preduzeća,
  • Izrada energetskog audita će se subvencionisati u cijelosti do maksimalnog iznosa od 10.000,00 KM – za 7 malih i srednjih preduzeća.

Kako bi ispunio uslove za subvenciju kamatne stope, MSP (podnosilac prijave) mora osigurati sljedeće:

  • Odobrena projektna dokumentacija od strane kreditne institucije (komercijalne banke, međunarodne finansijske institucije, itd.), kao efikasna u smanjenju uticaja na okolinu kroz provođenje mjere energetske efikasnosti/obnovljive energije.
  • Nakon podnošenja prijedloga projekta, evaluacije i odobrenja, predloženi projekat mora biti izveden i pušten u rad nakon čega će se vršiti isplata subvencije.

Više informacija, način prijave i projektnu dokumentaciju možete pronaći na LINKU.