Na inicijativu Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske  Investiciono-razvojna banka Republike Srpske je izmjenila Pravila plasmana i omogućila poslodavcima pristup finansijskim sredstvima za uvođenje novih tehnologija pod značajno povolјnijim uslovima, sa cilјem podsticanja novog ciklusa privrednog razvoja u Republici Srpskoj.

Ovi uslovi se zasnivaju na smanjenju izlazne kamatne stope IRBRS, koja sada iznosi 0,5%, u slučajevima u kojima je marža finansijskog posrednika do 2,5 procentna poena, što u krajnjem ishodu daje maksimalnu zlaznu kamatnu stopu od 3,0% za krajnjeg korisnika. Za korisnike koji imaju dobru kreditnu sposbnost kamatna stopa bi se trebala kretati oko 2,5 %. Posebna prednost ove linije je u tome što su kamatne stope fiksne i nisu vezane za euroribor te nema mogućnosti njihovog rasta u budućem vremenu. Značaj ove linije je i u roku otplate koji je 2 godine grejs perioda i 10 godina otplate.

Kreditna linija IRBRS će biti aktivna u narednih desetak dana i Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske će u saradnji sa IRBRS raditi na edukaciji i  promociji ove kreditne linije te svih ostalih kreditnih linija u nadležnosti IRB RS.

Unija poslodavaca sa Vladom Republike Srpske pregova o obezbjeđivanju dodatnih finansijskih sredstava  koji će biti usmjereni za finansiranje uvođenja novih tehnologija i nabavku opreme koji će takođe biti pomoć poslodavcima  u investicijama usmjerenim ka tehnološkom razvoju kompanija.

Pozivamo poslodavce da se informišu u Investiciono razvojnoj banci Republike Srpske tako i u Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske o mogućnostima korištenja ovih finansijskih sredstava po navedenim uslovima.

U slučaju nekih nejasnoća te eventualnih novih ideja i zahtjeva po pitanju kreditiranja tehnološkog razvoja stojimo vam na raspolaganju.