BANJALUKA – Dana 22. novembra 2023. godine održana je Poslovna konferencija “Izazovi i budućnost poslovanja” u Banskom dvoru u Banjoj Luci, sa početkom u 10.30 časova.

Pozdravni govor je održao gdin Dejan Mijić, potpredsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske, a prisutnima su se obratili i Johann Sattler, šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i dr Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Uvodničar, dr Saša Stevanović je objasnio uticaj globalnih procesa na ekonomske sisteme u regionu – razvojne prilike i kvantifikacije potencijalnih mjera.

U panelu 1, na temu “Program ekonomskih reformi – Kako sačuvati i razviti ljudski potencijal u uslovima rasta ekonomskih migracija” učestvovali su panelisti dr Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, gdin Dejan Mijić, potpredsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske, gđa Jelena Trivan, generalni direktor MTEL a.d. Banja Luka i gdin Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske, a moderator je bio gdin Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik NIN-a.

Uslijedila je i dodjela priznanja najboljim poreskim obveznicima za 2023. godinu i to:

 1. “TEKO MINING LAPIŠNICA”;
 2. “SPORT VISION” d.o.o. Bijeljina;
 3. “Apoteka B PHARM” Novi Grad;
 4. “MMI Projects development” d.o.o Banja Luka;
 5. “CIAMBELLA EXPORT – IMPORT” d.o.o. Banja Luka;
 6. “NCR” d.o.o. Banja Luka;
 7. “STANDARD” d.o.o. Prnjavor;
 8. “MLADEGS – PAK” d.o.o. Prnjavor;
 9. “RELAXSHOE BOSNA” d.o.o. Derventa;
 10. “Addiko Bank” a.d. Banja Luka;
 11. “PLANET SOFT” d.o.o. Banja Luka;
 12. “ALUMINA” d.o.o. Zvornik;
 13. “ETMax” d.o.o. Banja Luka;
 14. “Metalleghe Silicon” d.o.o. Mrkonjić Grad;
 15. “OPTIMA Grupa” d.o.o. Banja Luka;
 16. “Građ – promet” d.o.o. Doboj.

Plakete je dodijelio dr Radovan Višković.

Prisutnima se obratio Goran Babić, direktor NLB banke Banja Luka, koja je i zlatni sponzor Poslovne konferencije “Izazovi i budućnost poslovanja”, a na temu “Implementacija ESG okvira – put ka statusu poslodavca za primjer”.

Gdin Elivir Padalović, magazin Buka, vodio je intervju sa gdinom Markom Carevićem, CEO, Ananas Beograd, a na temu “Biti drugačiji, biti poseban”.

Gđa Svetlana Kisić, član predsjedništva Saveza ekonomista Srbije – HUMAN CAPITAL INDEX – održala je prezentaciju na temu “Istraživanja i iskustva Republike Srbije”.

Gdin Predrag Zorić iz “Kolektora CCL” održao je govor na temu “Podrška tehnološkom razvoju – kako su radile zemlje koje su prošle tranziciju”.

Panel 2 – Ubrzani tehnološki razvoj, put konkurentnosti i boljeg životnog standarda, vodio je moderator Branimir Đuričić, a panelisti su bili gdin Darko Samardžija, CSO, Imlek a.d. Beograd, prof. dr Stevo Pucar, Ekonomski fakultet u Banjoj Luci, gdin Vojin Mitrović, ministar privrede i preduzetništva i gdin Srđan Šuput, direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Poslovna konferencija je završena u 16.00 časova sa ručkom koji je organizovan za sve prisutne.