Banja Luka – Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske održala je u četvrtak, 15. jula 2021. godine u Banjoj Luci, okrugli sto na temu „Suzbijanje korupcije iz perspektive poslodavaca i Inspektorata”.

Poštujući epidemiološka ograničenja, okruglom stolu Unije u konferencijskoj sali hotela „Courtyard by Marriott“ u Banjoj Luci, prisustvovalo je 20 predstavnika nadležnih institucija, nevladinih organizacija i poslodavaca.

U kratkom video obraćanju, prisutnima se obratio ambasador Sjedinjenih Američkih Država, NJ.E. Erik Nelson, koji je naglasio da smanjenje korupcije predstavlja ključni prioritet SAD u BiH, kao i jednu od glavnih prepreka za strane investicije i vraćanje povjerenja građana u vlast i stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mjesta. Ambasador Nelson istakao je potrebu izgradnje kapaciteta pravosudnog sistema u BiH u cilju otkrivanja, prevencije, procesuiranja i kažnjavanja korupcije, radi osiguranja prosperitetne budućnosti za BiH i zaustavljanja odliva mozgova iz ove zemlje.

Predstavnik Inspektorata Republike Srpske Petar Ernaut pohvalio je saradnju sa Unijom udruženja poslodavaca Republike Srpske, te niz zajedničkih aktivnosti koje za cilj imaju jačanje inspekcijskog sistema, smanjenje rizika od korupcije, te poboljšanje pravnog okvira i uslova za poslovanje u Srpskoj.

Menadžer projekta Saša Aćić predstavio je prisutnima projekat „Smanjenje koruptivnih rizika u radu inspekcijskih službi u RS“, koji UUPRS provodi od avgusta 2020. godine. Aćić je pozdravio spremnost republičkog Inspektorata da sarađuje na aktivnostima usmjerenim ka edukaciji poslodavaca i smanjenju koruptivnih rizika, najavivši i inicijativu Unije udruženja poslodavaca RS za analizu i otklanjanje sukoba u nadležnostima različitih nivoa inspekcijskih službi u Republici Srpskoj.

Slaven Divčić iz Centara civilnih inicijativa pohvalio je saradnju i spremnost nadležnih institucija da učestvuju u ovakvim aktivnostima, stavljajući fokus na izgradnju društvenog integriteta, odnosno uspostavu pravila, procedura i praksi unutar svakog institucionalnog i društvenog segmenta koji promoviše integritet i sprečava korupciju.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama analiziran je od strane Transparency International u BiH, koji je u značajnoj mjeri učestvovao u radu radne grupe za izradu nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, ugradivši određene pozitivne mehanizme u inicijalni tekst Nacrta. U ovom dijelu, Aleksandra Martinović (TI) fokus je stavila na transparentnost i pojačan nadzor nad postupcima u toku, integritet, sprečavanje sukoba interesa i druge antikorupcijske mjere.

Navedene aktivnosti dio su projekta “Smanjenje koruptivnih rizika u radu inspekcijskih službi u RS“ koji provodi Unija udruženja poslodavaca RS u okviru šireg programa „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“ koji implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI), kao glavni implementator uz finansijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).