Danas je u Vladi Republike Srpske održana sjednica Štaba za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi Republike Srpske kojom je predsjedavao predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Vlada će pružiti podršku radnicima i poslodavcima i za maj, za ona kompanije kojima je bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti usljed negativnih uticaja virusa korona, u visini poreza i doprinosa. 

“Strateško opredjeljenje Vlade Republike Srpske ostaje očuvanje svakog radnog mjesta i nastavak poslovanja, te će se s tim ciljem nastaviti s kreiranjem mjera pomoći i podrške privredi i u narednom periodu”, saopšteno je iz Vlade RS nakon sjednice Štaba za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi Srpske.

Pored navedene podrške navedeno je da će podrška za april biti isplaćena na račun radnika za sve subjekte koji nisu radili, sukcesivno kako budu obrađivani zahtjevi od strane Poreske uprave Republike Srpske. Za poslodavce koji su imali štetu prouzrokovanu zbog pojave korona virusa u narednih 10 dana biće definisano koji poslodavci imaju pravo i iznos podrške, nakon čega će biti vršene isplate podrške prema poslodavcima. Bitno je napomenuti da isplata ove podrške neće biti vezana za isplatu plata radnicima i da će sredstva biti uplaćena na račun poslodavca po okončanju postupka.

Na sastanku je analizirano trenutno stanje i posljedice koje je pojava novog virusa korona ostavila na privredu u Republici Srpskoj, dosadašnje mjere koje je Vlada preduzela, kao i prijedlozi narednih mjera i aktivnosti s ciljem saniranja štetnih posljedica izazvanih korona virusom.

Zajednički je ocijenjeno je da su Vlada Republike Srpske i Republički štab za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi Republike Srpske pravovremeno i među prvima u regionu donijeli set mjera s ciljem ublažavanja štetnih posljedica virusa korona na privredu Republike Srpske.

Štab je konstatovao da je poslovna zajednica u Republici Srpskoj, u ovim vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom virusa korona, pokazala visok stepen odgovornosti i učinila veliki napor za očuvanje svakog radnog mjesta.

Sjednici je u ime Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske prisustvovao predsjednik i član Štaba Saša Trivić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić, direktor Inspektorata Republike Srpske Dragutin Škrebić i ministri u Vladi Republike Srpske.