Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske danas je u hotelu „Courtyard by Marriott“ u Banjoj Luci, organizovala dodjelu sertifikata poslodavcima koji su prepoznali prednosti etičkog poslovanja i započeli implementaciju Etičkog kodeksa poslodavaca Republike Srpske kojeg je usvojila Skupština Unije udruženja poslodavaca RS u novembru prošle godine.

Događaju su prisustvovali Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS i Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, koji su ovom prilikom uručili sertifikate prvim prepoznatim poslodavcima koji posluju u skladu sa Etičkim kodeksom, a to su: Kolektor CCL iz Laktaša, „Škrebić company“ i HI “Destilacija” iz Teslića, PMP Jelšingrad – FMG iz Gradiške, Advantis broker, Krajina klas, „Miltex“ doo i Mikroelektronika AD iz Banja Luke, Sanino iz Dervente te Sportek i „Sim Technik“ iz Kotor Varoši.

Kodeks se odnosi na prihvatanje standarda iz oblasti radnih odnosa, poreske politike, antikorupcije, javnih nabavki, ali i zaštite životne sredine, zabrane nasilja, zaštite zdravlja i sigurnosti na radu itd. Jačanje integriteta poslovanja interes je kako poslodavaca tako i Vlade Republike Srpske i njenih institucija. Cilj je uspostavljanje sistemskih mjera koje će prepoznati i podržati poslodavce koji posluju etički i daju direktan doprinos smanjivanju sive ekonomske zone te jačanju partnerstva sa poslovnim sektorom iz EU.

Događaj je realizovan u sklopu projekta „Jačanje integriteta poslovnog sektora u Republici Srpskoj“, podržanog od strane Centra za međunarodna privatna preduzeća.