Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske je danas na sastanku održanom sa ministrom privrede i preduzetništva, gospodinom Vjekoslavom Petričevićem i saradnicima, razgovarala o realizaciji programa podrške za dodjelu podsticaja privrednim subjektima za direktna ulaganja u 2022. godini.

Petričević je ovom prilikom istakao da će u prvoj polovini marta biti raspisan javni poziv za nabavku novih tehnologija i opreme u prerađivačkoj industriji koji će trajati 30 dana.

On je dodao da je ovo već 3. godina kako ministarstvo podržava privredu na ovaj način, te da se privredni subjekti koji imaju sjedište u Republici Srpskoj, zapošljavaju najmanje pet radnika, investiraju najmanje 50.000 KM, te imaju izmirene obaveze po osnovu direktnih i indirektinih poreza mogu prijaviti na javni poziv. Pravo na javni poziv ostvaruje se po osnovu projekta, a forma projekta je propisana okvirnom metodologijom koja je bila u primjeni prethodne godine.

Tema sastanaka bili su i podsticaji za povećanje plata zaposlenih za koje je ocijenjeno da su imali efekta s obzirom da je od usvajanja Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske došlo do rasta prosječne neto plate kao i povećanja broja zaposlenih.

Na sastanku su razmatrani prijedlozi Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, a konstatovano je da postoji potreba za izmjenama određenih postojećih zakonskih rješenja.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske naveo je da je zahvaljujući podršci ministarstva i Vlade Republike Srpske privreda Srpske očuvala kapacitete.

Petričević je predstavnicima poslodavaca poručio da će podržati njihove inicijative, te da će nadležno ministarstvo nastaviti sa mjerama podrške s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta Republike Srpske.