Banja Luka – Predstavnici Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i Udruženja poslodavaca trgovine Republike Srpske razgovarali su danas, 4. marta 2022. godine sa ministrom trgovine i turizma Suzanom Gašić, pomoćnikom ministra za trgovinu Dušankom Tegeltija i saradnicima. Tema sastanka, između ostalog, bila je analiza stanja snabdjevenosti tržišta za koju je ocijenjeno da je trenutno na dobrom nivou. Zaključeno je da se može očekivati poskupljenje određenih proizvoda i sirovina zbog aktuelne situacije u Evropi, te da će se pratiti stanje i po potrebi razgovarati o mogućim intervencijama za zaštitu životnog standarda građana.

Predstavnici Ministarstva upoznati su sa dobrim praksama trgovačkih lanaca u pogledu poštovanja postojećih ograničenja marži. Dogovoren je nastavak razgovora i osnivanje radne grupe koja bi analizirala Uredbu o ograničavanju marži u prometu robe.

Osim toga, dogovoreno je i formiranje radne grupe za analizu instituta trgovačke knjige sa osvrtom na situaciju po tom pitanju u zemljama u okruženju i zemljama Evropske unije.

Na sastanku je bilo riječi i o određenim manjkavostima Zakona o trgovini kada je u pitanju online trgovina, te je zaključeno da je norme potrebno prilagoditi savremenim načinima poslovanja i brzini nastupanja promjena u toj oblasti. Time bi se i bolje zaštitili registrovani trgovci od onih koji online prodaju koriste za rad u sivoj zoni. Najavljeno je da će UUPRS pripremiti analizu stanja u ovoj oblasti sa prijedlogom prevazilaženja problema.