Sarajevo – Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH sastao se u četvrtak, 24. marta 2022. godine sa predstavnicima dva udruženja poslodavaca u BiH – Sašom Trivićem, predsjednikom i  Sašom Aćićem, direktorom Unije udruženja poslodavaca RS, i Adnanom Smailbegovićem, predsjednikom i Mladenom Pandurevićem, direktorom Udruženja poslodavaca FBiH.

Učesnici su tokom sastanka razmijenili stavove o efektima konflikta Rusije i Ukrajine na svjetskom i domaćem planu, uključujući potencijalne nestašice finalnih proizvoda i sirovina, poremećaje u globalnim lancima snabdijevanja i kretanjima cijena usljed aktuelne krize.

Uprkos problemima u protekle dvije godine pandemije, te ekonomskim poremećajima zbog sukoba na istoku Evrope, predstavnici oba udruženja poslodavaca istakli su da su nedostatak kvalifikovane radne snage i povećanje plata trenutno najveći problemi s kojima se suočava realni sektor. Potrebno je rješavati ova pitanja kako bi privreda mogla prevazići ove prepreke i očuvati konkurentnost, uz aktivnu podršku vlasti, prvenstveno po pitanju plata.

Učesnici sastanka složili su se da u ovako teškim vremenima fokus treba biti na privredi, a ne politici, te da je potrebno intenzivirati reforme u prilog ekonomskoj aktivnosti, uključujući i one povezane sa provođenjem zakona. Zaključeno je da su dosadašnji reformski napori bili nedovoljni i da su doveli do malo ili nimalo poboljšanja. Učesnici sastanka dogovorili su nastavak razgovora i saradnje na promociji i zagovaranju reformi koje bi donijele koristi za poslodavce i približile zemlju napretku na putu prema EU. Na kraju, takve reforme će se odraziti na poboljšanje životnog standarda za sve građane u BiH.