U cilju povezivanja obrazovanja i privrede i boljeg informisanja učenika završnih razreda osnovnih škola pri izboru budućih zanimanja, u Prijedoru je održan 3. Sajam zanimanja koji je okupio oko 10.000 učenika iz cijele Republike Srpske.

Sajam zanimanja organizovalo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, Program ,,Prilika plus” i Grad Prijedor, uz podršku Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, Privredne komore Republike Srpske i Omladinskog komunikativnog centra.

Akcent je na deficitarnim zanimanjima na tržištu rada. Učenicima su predstavljena zanimanja koja su potrebna privredi.

Pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kocić Ćućić rekla je novinarima da je Prijedor grad domaćin sajma, primjer dobre prakse kako uspostaviti saradnju između obrazovanja i tržišta rada.
„Naš cilj je da učenicima devetog razreda pružimo sve potrebne informacije da bi upisali ono zanimanje koje će mu omogućiti, kako sigurno zaposlenje, tako i da budu najbolji u svom poslu“, kaže Ćućićeva.
Ona je potvrdila da će na Sajmu zanimanja biti predstavljen konkurs za izradu android aplikacije pod nazivom „Vodič za zanimanja“ koji Ministarstvo raspisuje s ciljem da se zanimanja što više približe učenicima završnih razreda osnovnih škola i da im se olakša izbor i upis u srednje škole u
Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić kaže da su na sajam došli da djeci predstave određena zanimanja koja su interesantna za privredu Republike Srpske i da ih u direktnom kontaktu usmjere za školovanje u nešto što ima budućnost na ovom tržištu.
„Tržištu trebaju sva proizvodna i zanatska zanimanja bez obzira na profil“, rekao je Trivić.

Tokom cjelodnevnog trajanja sajma organizovana je i Panel-diskusija „Profesionalna orijentacija učenika osnovnih škola i povezivanje srednjeg obrazovanja sa tržištem rada“.

U okviru Sajma organizovana je posjeta Fabrici keksa ,,Mira” Prijedor da bi se učenici upoznali sa proizvodnim procesom u ovoj tvornici.