Unija poslodavaca Republike Srpske je nakon velikog broja žalbi poslodavaca tražila hitan sastanak sa Vladom Republike Srpske na temu povećanja cijena električne energije i mrežarine. Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je organizovao sastanak na kojem su učešće uzeli predstavnici Unije poslodavaca Republike Srpske, Privredne komore Republike Srpske i Elektroprivrede Republike Srpske.

Predsjednik Trivić je ukazao na neprihvatljivost poskupljenja mrežarine i svih distributivnih troškova i naglasio da u pregovorima oko povećanja cijene električne energije nije bilo dogovreno poskupljenje mrežarine i drugih distributivnih troškova, što su potvrdili i predstavnici Ministarstva.

Delegacija Unije je naglasila da ovakvo stanje ozbiljno ugrožava poslovanje značajnog broja poslodavaca, urušava konkurentnost domaće ekonomije, kao i da dovodi u pitanje socijalnu stabilnost imajući u vidu da bi potencijalno povećanje ukupnih troškova energije moglo generisati rast inflacije i imati negativan efekat na socijalnu stabilnost u Republici Srpskoj.

Ministar Đokić je istakao da je ključni interes Vlade Republike Srpske da se i dalje održi i stalno unapređuje privredne aktivnost u Republici Srpskoj i da će zato nastaviti da pruža podršku mjerama koje stoje na raspolaganju.

Nastavak dijaloga o navedenoj problematici najavljen je za četvrtak kada se očekuje da će i Vlada Republike Srpske razmatrati zahtjeve poslovne zajednice za smanjenje cijena mrežarine.