BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO – Preduzeća za prevoz putnika u Srpskoj i dalje su pod strahovitim udarom krize, na šta ukazuje i podatak da su im prihodi u ovoj godini pali i do 50 odsto u odnosu na isti period 2020.

Koliko je situacija izazvana pandemijom virusa korona pogodila ovu branšu, svjedoče i prevoznici, koji kažu da se bilježe slučajevi da u autobusima bude samo vozač ili jedan-dva putnika.

“Nezavisne novine” su u posjedu analiza koje je uradilo nekoliko firmi iz ove branše, a koji pokazuju da se pad prihoda u prosjeku kreće od 30 do 50 odsto. Da nevolja bude veća, pred rukovodstvima ovih preduzeća našao se novi izazov – poskupljenje goriva.

“Troškovi ovih preduzeća su vraćeni uglavnom na isti nivo kao prošle godine, ako nisu i veći jer je osjetan rast cijena nafte i cijena rezervnih dijelova. Osjetan je i rast ostalih troškova poslovanja u odnosu na prethodni period”, rekao je za Nezavisne novine Dejan Mijić, predsjednik Udruženja poslodavaca saobraćaja i veza Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, najgore stanje je u većim lokalnim zajednicama, poput Banjaluke, gdje  grad određuje broj vozila i linija koje se moraju voziti. Putnika je, ističe, veoma malo, a poslije 18 sati ih gotovo i nema.

“U Banjaluci su i najveći prevoznici, s najvećim brojem radnika, i trenutno trpe najveće gubitke, pored preduzeća koja se bave isključivo međunarodnim saobraćajem”, naveo je Mijić.

Preduzećima koja se bave međunarodnom saobraćajem, kako kažu prevoznici,  veliki problem predstavlja i ogroman broj divljih kombi prevoznika koji i ovako mali broj putnika prevoze u malim vozilima, uzimajući tako od legalnih prevoznika i posljednju šansu da ostvare neki prihod.

“Nadamo se da će Vlada RS kao i do sada prepoznati značaj putničkog saobraćaja u očuvanju privrednog i društvenog života u RS i odobriti za prva tri mjeseca 2021. godine pomoć u vidu poreza i doprinosa na isplaćene plate za sve prevoznike u putničkom saobraćaju, a za prevoznike u međunarodnom putničkom saobraćaju pored toga makar i jednu bruto platu za mart”, poručuju iz Udruženja poslodavaca saobraćaja i veza Republike Srpske.

Momčilo Sladoje, direktor “Centrotransa” Istočno Sarajevo, govoreći o problemima s kojim se bori ova branša, ističe da je broj putnika smanjen, a osim toga, na snazi su i mjere u gradskom prevozu. I treće, kako je naveo, redukovali su i redove vožnje.

“Prema mojim procjenama, imali smo oko deset odsto polazaka sa dva, jednim ili nijednim putnikom. Dakle, u vozilu je bio sam vozač. Ili, recimo, na liniji Sarajevo – Trebinje, imate putnika do Foče, a od Foče do Gacka nijednog. Ili, u povratku iz Trebinja, sam vozač dođe do Gacka ili do Foče”, rekao je Sladoje.

Podsjetimo, prije nekoliko sedmica je Unija udruženja poslodavaca RS pisala premijeru Srpske Radovanu Viškoviću, a u dopisu su mu se obratili s prijedlogom za novi paket pomoći prevoznicima u drumskom prevozu putnika.

 

Izvor: Nezavisne novine