BANjALUKA – Na državnim jaslama u proteklih deset godina broj službenika porastao je za skoro 10.000, dok su, s druge strane, privatnici otvorili novih 54.500 radnih mjesta, a prema tvrdnjama upućenih, sve ukazuje da se realni sektor, suočen sa brojnim problemima, trudi da zaradi što više, a javni da potroši.

Prema statističkim podacima, u Srpskoj je na kraju prošle godine bilo 286.678 radnika, što je za 48.555 više nego prije deset godina.

Uprkos svim apelima međunarodnih institucija, ali i privrednika da bude obustavljeno zapošljavanje na državnim jaslama, to se nije desilo, jer je broj činovnika konstantno rastao. Tako je na kraju prošle godine javni sektor u Srpskoj na platnim listama imao 82.491 radnika, što je za 9.758 više nego prije deset godina.

I privatnici, praćeni brojnim problemima, nastavili su da zapošljavaju mnogo bržim tempom, te su na kraju prošle godine imali 173.956 zaposlenih, što je tačno za 54.492 više nego na kraju 2012. godine.

Ostala dva sektora, zadružni i mješoviti, nastavili su tempo smanjenja broja radne snage. Prvi su u protekloj deceniji smanjili broj radnika za 329, a drugi za 15.360.

Prema riječima predstavnika realnog sektora, svi njihovi apeli u proteklih deset godina da bude obustavljeno zapošljavanje onih koji primaju platu iz budžeta nisu urodili plodom.

– Privrednici, uprkos svim problemima, otvaraju nova radna mjesta, a država, bez obzira na to što ima viška radnika, nastavlja da zapošljava. Dakle, jedni se trude da zarade, a drugi da potroše što više. Sa trenutnom strukturom zaposlenih očigledno možemo da finansiramo ogroman javni sektor, jer birokrate i dalje primaju plate koje idu uzlaznom putanjom – rekao je “Glasu” predsjednik Unije poslodavaca RS Saša Trivić.

Naglasio je da bi u trenutnoj situaciji nedostatka radne snage na domaćem tržištu javni sektor trebalo da pređe iz socijale u ekonomiju.

– Smanjenjem broja radnika oni bi trebalo da povećaju plate službenika, a da istovremeno bude povećan broj radnika u realnom sektoru. Takvim projektom mogli bi popraviti jednu i drugu stranu – poručio je Trivić.

Međutim, on naglašava da je teško to očekivati jer većina, kako tvrdi, voli da ne radi, a prima plate.

– To politika podržava, a vidjećemo do kada – zaključio je Trivić.

S druge strane, ekonomisti navode da privatni sektor ne može da isfinansira ogroman državni aparat.

– Situacija je takva da privatni sektor mora biti maksimalno racionalan da ostvari kakvu-takvu sigurnost u prihodima iz kojih može da isplati plate radnicima koje moraju ići uzlaznom putanjom zbog inflacije jer ljudi odlaze u inostranstvo. S druge strane, javni sektor je nastavio da gomila broj službenika uprkos potpisanom pismu namjere sa Svjetskom bankom da neće ići ka povećanju, već naprotiv, ka smanjenju broja radnika. Sva obećanja pala su u vodu – rekao je “Glasu” ekonomista Zoran Pavlović.

Poručio je da javni sektor mora da se smanjuje, jer imamo i manje korisnika javnih usluga.

– Međutim, to se ne dešava. Građani ispaštaju jer se od povrata PDV-a otplaćuju krediti i krpe budžetske rupe – zaključio je Pavlović.

Prosjek

Prosječna plata u Srpskoj u proteklih deset godina povećana je za 326 maraka. Prema statističkim pokazateljima, prosječna neto plata u Srpskoj isplaćena u 2012. godini iznosila je 818, dok je prosjek u 2022. godini bio 1.144 marke.

Izvor: Glas Srpske