Prnjavor – Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske održala je u srijedu, 17. februara 2021. godine u Prnjavoru okrugli sto na temu Izazovi i perspektive poslovanja”.

U skladu sa epidemiološkim ograničenjima, okruglom stolu Unije u sali tržnog centra „Fortuna City“ u Prnjavoru prisustvovalo je oko 20 poslodavaca iz Prnjavora i okoline, kojima je predstavljena edukativna infografika o pravima i obavezama poslodavaca tokom inspekcijskog nadzora (https://www.youtube.com/watch?v=EyMV711LEpg) i revidirani online alat za prijavu korupcije na sajtu Inspektorata Republike Srpske. Pored poslodavaca, na događaju su učestvovali i predstavnici Inspektorata RS.

Jelena Kalajdžić iz Inspektorata RS predstavila je „Brošuru o pravima i obavezama poslodavaca i inspektora tokom inspekcijskog nadzora“, posebno ističući ključne momente u toku inspekcijskog nadzora u kojima je neophodno da poslodavci reaguju kako bi zaštitili svoja prava – da istaknu primjedbe na zapisnik ukoliko ih imaju, kada i od koga da zatraže odlaganje izvršenja rješenja, itd. Kalajdžić je govorila i o novinama u Zakonu o inspekcijama koji je stupio na snagu u 2020. godini, poput prikrivene kupovine robe i korištenja usluga, i na koji način će ti instituti modernizovati inspekcije u Srpskoj.

Petar Ernaut, takođe iz Inspektorata RS, govorio je o ulozi unutrašnje i posebne kontrole koja je uspostavljena u samom Inspektoratu i ovlaštenjima kojima raspolažu inspektori unutrašnje kontrole, i naglasio važnost prijavljivanja svih nepravilnosti koje se uoče u radu inspektora – bilo da se radi o koruptivnim radnjama, drugom nezakonitom ili nedoličnom ponašanju. Ernaut je naveo da je u postupku istrage o mogućim neregularnostima rada inspektora od velikog značaja postojanje dokaza i pozvao na saradnju poslodavaca u tom segmentu.

U diskusiji nakon prezentacije, poslodavci su direktno postavljali pitanja i iznosili probleme predstavnicima Inspektorata i Unije udruženja poslodavaca RS, koji su se najviše odnosili na sivu ekonomiju, posljedice pandemije, neusklađenost obrazovnog sistema sa potrebama poslodavaca i visoke fiskalne i parafiskalne namete. Neki od učesnika izrazili su potrebu za većom savjetodavnom ulogom inspekcija kako bi im se olakšalo poštovanje svih propisa, nasuprot pretežno represivnoj funkciji.

Menadžer projekta Saša Aćić pozdravio je spremnost republičkog inspektorata da sarađuje na aktivnostima usmjerenim ka edukaciji poslodavaca i smanjenju koruptivnih rizika, najavivši i inicijativu Unije udruženja poslodavaca RS za analizu i otklanjanje sukoba u nadležnostima različitih nivoa inspekcijskih službi u Republici Srpskoj. Dodao je da je ovo drugi po redu okrugli sto u Srpskoj na ovu temu, i najavio održavanje još tri u narednom periodu.

Navedene aktivnosti dio su projekta “Smanjenje koruptivnih rizika u radu inspekcijskih službi u RS“ koji provodi Unija udruženja poslodavaca RS.

Projekt se provodi u okviru šireg programa „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“ koji implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI), kao glavni implementator uz finansijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).