Francuska, Španija i Velika Britanija objavile su pakete za hitne slučajeve, uključujući direktne isplate zaposlenima, kao i zajmove i garancije za kompanije da ublaže ekonomski udar nanesen karantinskim mjerama koje su preduzete za borbu protiv Korona virusa.

Bruno le Mer, ministar finansija Francuske, u utorak je detaljno objasnio 45 milijardi eura direktnih poreskih olakšica i direktnih državnih plaćanja za ekonomiju zemlje uz dodatak od 300 milijardi eura zajma. Dodao je da je Vlada spremna nacionalizovati velike kompanije.

U Španiji, koja je druga po redu sa najvećim brojem slučajeva Koronavirusa u Evropi, poslije Italije, premijer Pedro Sančez najavio je 100 milijardi evra zajma i garancija za kompanije kojima je potrebna gotovina, kao dio „najveće mobilizacije resursa u demokratskoj istoriji te zemlje“ .

U Londonu, kancelar Riši Sunak obećao je da će ustupiti zajmove i državne garancije u vrijednosti od 330 milijardi funti i garancije, ekvivalentne 15% BDP-a Velike Britanije, kao i 20 milijardi američkih dolara u drugim direktnim mjerama.

Ovi koraci imaju za cilj ublažiti ekonomski šok nametanja strogih ograničenja kretanja i karantinskih mjera tokom širenja COVID-19. Donešeni su u utorak kada je Vašington otkrio plan o raspoređivanju oko 850 milijardi dolara u američku ekonomiju za pomoć biznisu i radnicima.

Francuska je bila angažovana u „ekonomskom i finansijskom ratu“, rekao je Le Mer. „Ovaj rat će biti dug, biće nasilan i moramo mobilizovati sve naše nacionalne, evropske i snage G-7.“

Očekuje se da će se druga najveća ekonomija eurozone ove godine smanjiti za oko 1%, umjesto da raste za više od 1% kao što je ranije predviđeno, rekao je Le Mer.

Hitne mjere od 45 milijardi eura uključuju 32 milijarde eura odloženog poreza na dobit i socijalnog osiguranja i 8,5 milijardi eura za dvomjesečna plaćanja radnicima koji su zbog krize privremeno otpušteni od strane poslodavaca.

Pored toga, Francuska će dati 300 milijardi eura bankarskih zajmova preduzećima kako bi se osiguralo od kolapsausljed želje za likvidnošću, dok su članice eurozone kolektivno ponudile 1 trilion eura u takvim nacionalnim garancijama. „Danas banke nemaju razloga da odbiju bilo koji kredit bilo kojoj kompaniji“, rekao je Le Mer.

Takođe je rekao da je Vlada spremna da zaštiti važne francuske kompanije dokapitalizacijom, kupovinom akcija ili čak preuzimanjem istih. „Čak bih mogao da upotrijebim riječ nacionalizacija ako je potrebno“, rekao je.

Ministarstvo finansija proučava kako da podrži Air France-KLM, koja je izgubila većinu svog poslovanja usljed pandemije, a gospodin Le Mer je rekao da se prije tri dana sastao sa izvršnim direktorom aviokompanije Benom Smitom, kako bi razgovarao o krizi.

Jedan od efekata paketa spašavanja bio bi guranje ovogodišnjeg francuskog budžetskog deficita na 3,9% BDP-a od planiranih 2,2%, izjavio je ministar za budžet Džerald Darmanin. Prošlogodišnji deficit od 3,1% već je bio iznad  granica EU.

„Uvijek sam branio budžetske prihode u vrijeme mira, ali upravo zato da Francuska ne bi trošila u vrijeme rata.“, izjavio je gospodin Dermanin za „Les Echos“. Izdvajanje takođe znači da će se francuski državni dug povećati iznad željenog limita od 100% BDP-a, kažu ministri.

Glavni dio španskog plana, iznesen dekretom, je 100 milijardi garancija za državne kredite, za koje je Sančez rekao da će osigurati likvidnost svih španskih kompanija, posebno manjih i srednjih.

Rekao je da će španska država preduzećima pružiti svu potrebnu likvidnost, kako bi mogli nastaviti sa radom. „Nećemo dozvoliti da problemi privremene likvidnosti postanu problemi solventnosti“.

Španske mjere uključuju i obećanje o pravnim izmjenama kako bi se spriječile kompanije izvan EU od preuzimanja španskih firmi u „strateškim sektorima“.

Sančez je rekao da će ostale Vladine obaveze iznositi 17 milijardi eura i rekao je da će cijeli paket, uključujući privatni novac potaknut garancijama za kredit, iznositi 200 milijardi eura.

Među ostalim potezima, najavio je moratorijum na plaćanja hipoteke za ljude čiji je dohodak pogodila kriza, i sličan moratorijum za račune za komunalije.

Španska uredba takođe olakšava ljudima da budu privremeno suspendovani sa posla, a ne otpušteni, i da zadrže sve svoje beneficije.

Neke isplate socijalnog osiguranja biće obustavljene što će obezbjediti 600 miliona eura za pomoć ugroženim ljudima i onima koji zavise od socijalnih usluga.

Francuska se u utorak pridružila Španiji, Italiji i Belgiji u zabrani kratke prodaje akcija kako bi umirila investitore, uzdrmane uljed jakog pada cijena.

Francuski regulator „Autorité des Marchés Financiers“ rekao je da će zabrana pokrivati 92 akcije i u početku će trajati jedan dan. Primenjivaće se i na najvrijednije akcije- Air France-KLM, BNP Paribas i Renault, kao i na kacije male i srednje vrijednosti.

Gospodin Le Mer označio je odluku kao neophodne te rekao: „Spremni smo da idemo još dalje, spremni smo da idemo i do mjesec dana i to je odluka donešena na evropskom nivou. Želimo da izbjegnemo špekulacije na tržištima.“

Izvor:Financial times