Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenad Stevandić razgovarao je danas, 4. januara 2023. godine, u prostorijama parlamenta u Banjaluci, sa delegacijom Unije poslodavaca Republike Srpske, koju je predvodio predsjednik Unije Saša Trivić.

Predsjednik Stevandić je predstavnicima Unije i svim poslodavcima u Republici Srpskoj poželio srećnu i uspješnu novu 2023. godinu, istakavši da će Narodna skupština Republike Srpske, zajedno sa Vladom Republike Srpske, nastaviti da radi na unapređenju zakonodavnog okvira u cilju efikasne i sistemske podrške svim poslodavcima.

Zajednički ciljevi su, istakao je predsjednik Stevandić, ekonomsko i privredno jačanje Republike Srpske, stvaranja još povoljnijeg poslovnog ambijenta, podizanje ekonomskog standarda radnika i građana, te uvođenje novih tehnologija i jačanje preduzetničke konkurentnosti.

Predsjednik Narodne skupštine je poručio da je, u uslovima globalne energetske i ekonomske krize, potrebno partnerski, dijalogom i kompromisom, uz uvažavanje stavova poslovne zajednice, donositi zakonske propise i mjere radi nastavka podrške poslodavcima, otvaranja novih radnih mjesta i uvođenja dodatnih poreskih i poslovnih olakšica za preduzetnike.

Na sastanku je bilo riječi o primjeni i efektima seta zakona o povećanju plata u javnom sektoru Republike Srpske, koji je Narodna skupšptina, po hitnom postupku, usvojila na Petoj posebnoj sjednici, održanoj 27. decembra 2022. godine, kao i o efektima usvojenog Zakona o prestanku važenja Zakona o posebnim republičkim taksama.

Predsjednik Stevandić je naglasio da je cilj ukidanja posebne republičke takse rasterećenje svih privrednih subjekata i brži rast privredne aktivnost u Republici Srpskoj.

Na sastanku je zajedno zaključeno da je najvažnije da analize poslovanja svih kompanija, bez obzira na vlasništvo, budu prvo mjerilo za procjenu njihove uspješnosti.

Na sastanku je bilo riječi i o podsticajima privrednim subjektima po osnovu povećanja plata, te mjerama za suzbijanje sive zone poslovanja u Republici Srpskoj.