Predstavnici Unije poslodavaca Republike Srpske koje je predvodio predsjednik Unije Saša Trivić održali su danas sastanak sa Vojinom Mitrovićem, ministrom privrede i preduzetništva Republike Srpske. Pored definisanja zajedničkih aktivnosti na realizaciji Programa ekonomskih reformi Republike Srpske 2023-2025 i Akcionog plana Vlade Republike Srpske za 2023. godinu iz nadležnosti ovog Ministarstva, prisutni su naglasili važnost nastavka stimulativne podsticajne politike koja će dovesti do značajnog tehnološkog unapređenja privrede, kao i promociju investicionih potencijala Republike Srpske.

Među važnim mjerama izdvojeni su i reforma obrazovnog sistema u cilju prilagođavanja potrebama tržišta rada. Konstatovano je da je rasterećenju privrede doprinijelo i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, kao i optimizacija administrativnih procedura i formalnosti kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou.

Naglašena je važnost nastavka procesa digitalne transformacije privrede, podrška razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, sistemskom suzbijanju sive ekonomije, kao i ravnomjernom regionalnom razvoju privrede Republike Srpske.