Banja Luka – Zalaganjem Udruženja poslodavaca saobraćaja i veza RS prema Vladi Republike Srpske, prevoznici u drumskom saobraćaju u Republici Srpskoj od danas mogu da konkurišu za pomoć Vlade RS, a za ove namjene obezbijeđeno je 1,6 miliona KM iz Kompenzacionog fonda Republike Srpske.

Uredba Vlade o postupku dodjele sredstava pomoći prevoznicima u drumskom saobraćaju objavljena je u “Službenom glasniku Republike Srpske” broj 48/21, i na snagu stupa 28. maja, a prevoznici imaju rok od 30 dana da konkurišu za dodjelu sredstava. Popunjen zahtjev, izjave i druga dokumentacija dostavljaju se Ministarstvu saobraćaja i veza.

Uredba precizira da se sredstva dodjeljuju za prva četiri mjeseca ove godine, isključivo radi podrške likvidnosti privrednim subjektima koji su pogođeni pandemijom virusa korona. Naime, subjektima koji se prijave i ispunjavaju uslove biće dodijeljena sredstva za poreze i doprinose za isplaćene plate za period od 1. januara do 30. aprila 2021. godine.

Za sredstva mogu da konkurišu privredni subjekti kojima je sjedište na teritoriji Republike Srpske ili je u Srpskoj sjedište njihovih poslovnih jedinica.

Uslov za dodjelu sredstava je i da privredni subjekti nisu smanjili broj zaposlenih radnika za više od 20 odsto zaključno sa 30. aprilom ove godine u odnosu na 31. decembar prošle godine. Uslov je i da je promet ostvaren u januaru i februaru ove godine manji u odnosu na isti period prošle godine za više od 20 odsto, kao i da su izmirili poreze i doprinose za sve zaposlene radnike, zaključno sa 31.12.2020. godine.

Za više detalja preuzmite kompletnu Uredbu OVDJE.

Obrasce zahtjeva i izjava možete pronaći na veb stranici Ministarstva saobraćaja i veza u sekciji Uredba o postupku dodjele sredstava (pri dnu stranice) NA OVOM LINKU.