SAD najveća ekonomija u 2017, Kina preuzima tron do 2050.

Prema podacima Svjetske banke najveća svjetska ekonomija u 2017. godini će, kao i prethodnih godina, biti ekonomija Sjedinjenih Američkih Država. Sa GDP-om od 18 triliona dolara, SAD čine skoro četvrtinu globalne ekonomije (24,3%).

Slijedi Kina sa 11 triliona dolara ili 14,8% učešća u svjetskoj ekonomiji. Japan je treća svjetska ekonomija sa 3,4 triliona $, što predstavlja skoro 6% svjetske ekonomije.

Evropske zemlje drže sljedeća tri mjesta: Njemačka sa 3,3 triliona USD, Ujedinjeno Kraljevstvo na petom mjestu sa 2,9 triliona $ i Francuska na šestom mjestu sa 2,4 triliona dolara.

U top 10 na sedmom mjestu je Indija sa 2 triliona dolara, Italija na osmom mjestu sa 1,8 triliona, Brazil sa 1,8 i Kanada sa 1,5 triliona dolara na devetom i desetom mjestu.

Najbrže rastuće ekonomije

Dugoročno gledano, ekonomija SAD u budućnosti neće dominirati. Iako trenutno zaostaje za oko 7 triliona dolara, ekonomija Kine je za petama američkoj, jer je u 2016. godini narasla za 6,7% prema podacima MMF-a. Kada su u pitanju najbrže rastuće velike ekonomije, Kina je u 2016. godini prestigla i Indiju koja je imala rast od 6,6%.

Brazilska ekonomija je imala nešto lošiju prošlu godinu sa 3,6% pada GDP-a, što je jedini slučaj u top 10 najvećih ekonomija u prošloj godini.

Dijagram pokazuje 40 najvećih svjetskih ekonomija pojedinačno, ali grupisane po kontinentima sa kojih dolaze. Azijski blok je bez sumnje najveći  i predstavlja nešto više od trećine globalnog GDP-a (33,84%), dok se na Sjeverrnu Ameriku odnosi nešto više od četvrtine globalne ekonomije – 27,95%. Evropa je treća sa petinom udjela u globalnom GDP-u – 21,37%. Zajedno, ova tri bloka generišu preko četiri petine (83,16%) globalnog GDP-a.

Najveće ekonomije 2050. godine

Nova studija PricewaterhouseCooper govori da će, zbog bržeg rasta ekonomija u razvoju od razvijenih ekonomija, najveća svjetska ekonomija 2050-te godine biti ekonomija Kine. Indija će biti druga, ekonomija SAD treća, dok se očekuje da će ekonomija Indonezije do 2050. godine izbiti na četvrtu poziciju.

Ujedinjeno Kraljevstvo bi moglo da sklizne na 10. mjesto do 2050. godine, dok bi ekonomije Francuske i Italije mogle napustiti top 10, odnosno top 20, zbog bržeg rasta ekonomija u razvoju, poput Meksika, Turske i Vijetnama.

Izvještaj pokazuje da bi se svjetska ekonomija mogla i više nego udvostručiti do 2050. godine nadmašujući i rast populacije, i to zbog produktivnosti koju pokreće tehnologija.

Izvor: Global Economic Forum

 

Comments are closed