Unija poslodavaca Republike Srpske raspisuje Javni poziv za izbor eksternog eksperta za istraživanje i izradu predloga politika za implementaciju UN Vodećih načela o poslovanju i ljudskim pravima (UNGPBHR) i EU strategije za društvenu odgovornost kompanija (CSR) u BiH, u okviru projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava u aktivnostima poslovnog sektora BiH” finansiranog od strane Evropske unije.

  1. Pozicija: Ekspert/ekspertica
  2. Broj ekspertskih dana: Deset (10)
  3. Mjesto izvođenja: Banja Luka
  4. Naziv projekta: „Jačanje zaštite ljudskih prava u aktivnostima poslovnog sektora BiH “
  5. Trajanje projekta: 01. februar 2024. – 30. novembar 2025.
  6. Period realizacije aktivnosti: 15.10. -25.10.2024. godine
  1. PROJEKAT POZADINA

Projekat će ojačati poslovni pristup zasnovan na ljudskim pravima, postavljajući u središte principe nediskriminacije i suzbijanja nejednakosti, čime postaje relevantna za treći princip EU Akcionog plana za rodnu ravnopravnost.

Zaštita i osnaživanje pojedinaca znači da će aktivnosti doprinjeti osiguranju da svi mogu uživati ekonomska i socijalna prava, te poboljšati njihove sposobnosti da ostvare svoj potencijal kao jednaki i aktivni članovi društva. Takođe, ova akcija će direktno doprinjeti postizanju Cilja 8 (dostojanstven rad i ekonomski rast) iz UN Ciljeva održivog razvoja, u skladu sa Evropskim konsenzusom o razvoju, koji je odgovor EU na UN Agendu 2030.

Generalno, projekat će poboljšati (na kratkoročnoj osnovi) status ljudskih prava u velikom broju poslovnih kompanija i implementaciju UN Vodećih načela o poslovanju i ljudskim pravima (UNGPBHR) u BiH.Posmatrajući svaku od ciljnih grupa i korisnika, očekivana poboljšanja su sledeća:

– Ciljane kompanije će dobiti unapređene ljudske kapacitete koji će postati sposobni da prate, analiziraju, izveštavaju i reaguju na anomalije u poslovanju kompanija, omogućavajući time stvaranje dodatne vrednosti kompanije koja se može koristiti na domaćem i međunarodnom tržištu.

– Ministarstvo za ljudska prava BiH i ministarstva rada, ekonomije i zaštite životne sredine oba entiteta, koristiće dobijanje potrebne analize zakonodavstva BiH u odnosu na obaveze iz EU strategije za društvenu odgovornost preduzeća i UNGPBHR, kao i  razvijene predloge politika za unapređenje zakona i podzakonskih akata. Akcija će takođe omogućiti širok društveni dijalog između ključnih aktera (poslodavaca, sindikata i javnih institucija) o unapređenju primene UN Vodećih načela o poslovanju i ljudskim pravima u BiH, što će povećati javnu pažnju, političku volju i pomoći javnim institucijama u postizanju potrebnih zakonodavnih poboljšanja.

– Organizacije civilnog društva koje se bave ljudskim pravima, unaprijediće svoju stručnost o UNGPBHR i učestvovati u razvoju politika/zagovaranju za poboljšanje zakonodavstva vezanog za ljudska prava, što će poboljšati njihove kapacitete umrežavanja i uticaj u ostvarivanju svojih misija zaštite ljudskih prava.

– Medijske kuće u BiH dobiće analitičke i političke informacije o napretku poslovnog sektora u BiH u postizanju viših standarda zaštite ljudskih prava i moći će dosljedno izveštavati o ovoj temi koja je važna za veliki broj građana BiH. Na širem planu, partnerstvo između medija i aktera projekta obezbediće dalji izvor informacija za rad medija, što je uglavnom nedostatak u radu medija u BiH.

2. OPIS ZADATKA

Ovaj dio projekta za istraživanje i razvoj ima za cilj detaljno mapiranje/analizu javnih politika i praksi u BiH na svim nivoima, kako bi se procijenila odgovornost institucija BiH prema implementaciji UN Vodećih načela o poslovanju i ljudskim pravima (UNGPBHR) i EU strategije za društvenu odgovornost preduzeća. Nalazi sprovedenog istraživanja i analiza poslužiće kao osnova za izradu preporuka za politike i konkretne predloge za zakonodavne intervencije, kao i za izradu Izvještaja o stanju u BiH koji će se koristiti kao osnova za buduće praćenje napretka u primjeni EU strategije za društvenu odgovornost preduzeća i UNGPBHR u BiH, kao i performansi zemlje u poštovanju svojih međunarodnih obaveza.

Nacrt analize biće predstavljen relevantnim zainteresovanim stranama kroz proces verifikacije sadržaja – kroz dve fokus grupe sa ključnim nalazima i preporukama za politiku, gde će se konsultovati kompanije, nadležna ministarstva i druge relevantne strane, i zatražiće se njihova povratna informacija i komentari. Nakon toga, zvanični proces usvajanja biće pokrenut ili preko relevantnih ministarstava ili poslaničkih klubova/određenog broja poslanika. Dokument za pokretanje politike takođe će sadržati šire objašnjenje konteksta, pozadine, pravne osnove i očekivanih efekata amandmana.

3. ZADACI PRUŽAOCA USLUGE

  • Sprovođenje detaljnog istraživanja i analize zakonodavstva BiH u odnosu na obaveze iz EU strategije za društvenu odgovornost preduzeća i UN Vodećih načela o poslovanju i ljudskim pravima (UNGPBHR),
  • Izrada predloga politika za unapređenje zakona i/ili podzakonskih akata. Okvirni sadržaj dokumenta može uključivati sledeća poglavlja: rezime, pozadinu i opis metodologije, pregled sadašnjeg zakonodavstva na svim nivoima ( BiH i entitetska), glavne nalaze, zaključke, preporuke i anekse.
  • Učešće u dve fokus grupe o nacrtu analize (sa ključnim nalazima i preporukama za politike), gde će kompanije, relevantna ministarstva i druge zainteresovane strane biti konsultovane i izneti svoje povratne informacije i komentare4. VRIJEDNOST PONUDE I PLAĆANJE

4. Vrijednost ponude je maksimalno 3.911,66 BAM bruto.

Isplata za rad po ovom pozivu će biti definisana Ugovorom.

5. KO SE MOŽE PRIJAVITI?

Na javni poziv se mogu prijaviti fizička lica, agencije/organizacije ili firme.

5.1. KVALIFIKACIJE

CV sa detaljnim podacima o prethodnom iskustvu u skladu sa traženim kvalifikacijama i iskustvom, kao i referencama.

Kvalifikacije i veštine

– Univerzitetska diploma (iz oblasti pravnih i političkih nauka, javne uprave ili slično – relevantno za ovaj zadatak),

– Minimum 10 godina profesionalnog iskustva

  1. PRIJAVA

Rok za dostavljanje ponude je najkasnije do 13.10.2024. godine do 16:00 sati na email adresu: office@unijauprs.org sa naznakom: Prijava – Eksterni ekspert (UNGPBHR).

Prijava na BHS jezicima je potrebno da sadrži CV/reference kandidata sa detaljnim informacijama o relevantnom iskustvu, popisu prethodno realizovanih poslova, specifikaciju zadatka iz javnog poziva i cijenu usluge.