Danas je predsjednik Unije udruženja poslodavac Republike Srpske  gospodin Saša Trivić održao sastanak sa gradonačelnikom Grada Banja Luka gospodinim Igorom Radojičićem.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima koje su preduzete u oblasti smanjenja parafiskalnih opterećenja, problemima vezanim za smanjenje ponude radne snage i nužnim promjenama u obrazovnom sistemu.

Od 01.01.2020.godine ukida se naknada za uređenje građevinskog zemljišta za poslovne objekte proizvodne namjene. Prema dosadašnjim propisima, ovi troškovi su za proizvodne djelatnosti bili umanjeni za 50 odsto u odnosu na punu cijenu, a sada će biti potpuno ukinuti. Cilj ove aktivnosti je privlačenje stranih investitora kroz smanjenje parafiskalnih opterećenja. Prema prijedlogu ove odluke, plaćanja ove naknade biće oslobođeni i poslodavci koji proizvodnju obavljaju i u stambeno poslovnim objektima samo za onaj dio objekta gdje se nalazi proizvodnja, odnosno tamo gdje su tehnološki procesi jasno definisani tehničkom dokumentacijom.

U slučaju da se vrši prenamjena takvog prostora, odnosno ako se ukida proizvodnja, investitori će u tom slučaju morati da plate troškove uređenja.

Na sastanku su razmatrane mogućnosti realizacije zajedničkih aktivnosti u oblasti promocije potencijala za investiranje na području Grada Banja Luka.