BANjALUKA – Vlada Republike Srpske kreiraće mjere kako bi realni sektor bio rasterećen kroz smanjenje poreza i doprinosa, te parafiskalnih nameta, čime bi bilo obezbijeđeno oko 80 miliona maraka za rast plata od pet do deset odsto.

Istakao je to danas predsjednik Vlade RS Radovan Višković na poslovnoj konferenciji “Izazovi i budućnost poslovanja” koju je u Banskom dvoru u Banjaluci organizovala Unija udruženja poslodavaca RS uz finansijsku podršku Evropske unije. Višković je kazao da Vlada ima izuzetnu saradnju sa socijalnim partnerima, te da će tako i ostati.

– Uz Vladu bi i poslovna zajednica trebalo da iz rezervi i dobiti izdvoji dio sredstava za povećanje plata – istakao je Višković.

Naglasio je da je neophodno jačati obrazovni sistem i školovati kadrove koji su potrebni privredi.

– U Srpskoj oko 120.000 radnika prima platu od 600 KM, što nije realno. Značajan broj ljudi puno više novca dobije na ruke, što mora biti riješeno, a za svaku branšu bi trebalo da bude propisana minimalna plata za plaćanje poreza i doprinosa i na tome ćemo raditi idućih mjeseci – istakao je Višković. Najavio je i da će Vlada formirati direkciju za investicije koja bi bila servis investitorima i koja će direktno sarađivati sa svima koji žele da pokrenu poslovanje u Srpskoj.

– Poenta je da investitor na jednom mjestu dobije sve informacije. Na taj način biće smanjeni problemi u lokalnim zajednicama u vezi sa potrebnim dozvolama i papirima – rekao je Višković.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić istakao je da se poslovna zajednica suočava sa nedostatkom radne snage, te problemima u vezi sa tehnološkim razvojem i obrazovnim sistemom.

– Za svaki od ovih problema Vlada je pronašla neko od rješenja, što je izuzetno značajno. Zajedno želimo da stvorimo još povoljniji poslovni ambijent i kreiramo kvalitetne mjere u programu ekonomskih reformi – rekao je Trivić. On je istakao da će se naredne godine još intenzivnije raditi na rješavanju problema u realnom sektoru.

– Vlada će se odreći određenog dijela novčanih sredstava, što bi značilo povećanje plata od 18 do 25 KM. Očekujem da i poslodavci izdvoje još ovoliko za povećanje plata, što je važno ako se uzme u obzir da inflacija raste – kazao je Trivić.

Konferencija, koja je okupila privrednike, predstavnike Vlade i brojne goste, organizovana je u sklopu aktivnosti na izradi programa ekonomskih reformi Srpske za period 2022-2024. godine. Osnovni cilj zagovaračkih politika Unije jeste smanjenje zbirne stope doprinosa sa 32,8 na 31 odsto uz neoporezivi dio dohotka na nivou od 700 maraka, a osim toga i smanjenje i ukidanje komunalne takse, kao i ukidanje naknade za promjenu namjene poljoprivrednog u građevinsko zemljište.

Nagrade najboljima

U Uniji udruženja poslodavaca RS ističu da zajedno sa Vladom Srpske usmjeravaju aktivnosti ka suzbijanju neformalne ekonomije, te da nastoje u prvi plan istaći poslodavce koji se izdvajaju po poreskoj disciplini. Tako su i ove godine nagrađeni najbolji poreski obveznici. U sektoru metalske i elektro industrije nagrada je dodijeljena kompaniji “Kaldera” iz Laktaša. Direktor te kompanije Savo Minić rekao je za “Glas Srpske” da proizvodnja, stvaranje nove vrijednosti i izvoz doprinose povećanju BDP-a, standarda i rastu potrošnje.

– Odgovorne kompanije treba da se nađu među prioritetima Vlade kada je riječ o fiskalnoj i monetarnoj pomoći. “Kaldera” je povećala broj zaposlenih za 28 odsto u proteklih godinu dana. Nova zapošljavanja podrazumijevaju veću potrošnju, tako da će i frizer i obućar imati kome da prodaju uslugu i proizvod i taj krug treba da bude jasan, a ne začaran i to je budućnost Srpske. “Kaldera” i sve firme koje su pomenute na ovoj konferenciji stvaraju novu vrijednost, izvoze i utiču na rast BDP-a. Sve ono što se izdvaja kao pomoć takvim firmama vraća se u budžet kroz poreze i doprinose – istakao je Minić.

Plaketa za odgovornog poreskog obveznika u sektoru telekomunikacija i informacione tehnologije uručena je generalnom direktoru “m:tela” Jeleni Trivan koja je istakla da su sa dolaskom novog menadžmenta akcije ove kompanije porasle za 12 odsto na Banjalučkoj berzi.

– Poraslo je i naše poslovanje, zahvaljujući i povoljnoj poslovnoj klimi u Srpskoj. Postoji predrasuda da u Srpskoj vladaju nepovoljne ekonomske okolnosti i da to nije pravo mesto za investiranje. Međutim, Republika Srbija je upravo ovde investirala i naša investicija se pokazuje kao dobar biznis koji donosi koristi i Srpskoj i Srbiji, kojoj plaćamo dividendu. Sve olakšice koje Vlada RS čini nama kao poslodavcu omogućavaju da budemo najveći poreski obveznik ne tako što nam se povećavaju nameti, nego što nam se povećava profit – rekla je Trivanova.

Priznanje su dobile i kompanije iz Banjaluke Unikredit banka, “Banjalučka pivara”, “Hemofarm”, “Molson Kors”, “Meridijan”, “Celeks” i “DWELT”, te “Arselor Mital” Prijedor, “Sanino” Derventa, “PMP Jelšingrad-fabrika mašina” Gradiška, “Alumina” Zvornik, “Hercegovinaputevi” Trebinje, “Termag” Rogatica i “Eksport siti” Prnjavor.

Izvor: glassrpske.com