Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će Vlada predložiti Narodnoj skupštini Srpske zakon koji će omogućiti da svim poslodavcima u realnom sektoru koji povećaju plate svojim zaposlenima Republika iz budžeta na kraju godine vrati dio iznosa od uplaćenih poreza i doprinosa.

Predstavnici UUPRS su na sastanku sa predsjednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem održanom 29. marta 2019. godine predložili ovo rješenje koje će imati značajne efekte u smislu smanjenja oporezivanja rada i što je ključna mjera Memoranduma o zajedničkim politikama Vlade RS i UUPRS 2018-2022.

“Vjerovatno ćemo sa tom mjerom ići od 1. jula i već na kraju ove godine poslodavcima, koji svojim zaposlenima povećaju plate preko iznosa koji danas imaju, sufinansirati taj dio povećanja u procentu koji dogovorimo. Vidjećemo kako će to biti definisano u zakonskom rješenju i da li ćemo da vratimo 70 odsto iznosa od uplaćenih poreza i doprinosa na iznos povećanja plate, a da Republika zadrži za budžet 30 odsto”, istakao je Višković.

“Na taj način dolazimo u poziciju da zbirna stopa poreza i doprinosa na lična primanja za poslodavca neće više biti 62 odsto, nego će to, u zavisnosti od povećanja plate, biti možda 57, 58 odsto ili neki drugi procenat”, kaže Višković za Srnu.