Banja Luka 25.04.2018, Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite RS-a i Zavod za zapošljavanje Republike Srpske raspisali su javni poziv za korištenje sredstava po šest programa zapošljavanja u skladu s Akcionim planom zapošljavanja za 2018. godinu.

Najznačajniji program zapošljavanje odnosi se na program podrške zapošljavanju u privredi putem isplate podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa. Predstavnici Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske učestvovali su u izradi planskih dokumenata-Strategije i Akcionog plana zapošljavanja za 2018. godinu.

Kroz proceduru usvajanja navedenih dokumenata, kao i kroz definisanje javnog poziva, Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske se zalagala za jadnak status svih poslodavaca odnosno istu mogućnost apliciranja na navedena sredstva za sve poslodavce koji su imali povećanje broja zaposlenih u 2017. godini.Uslovi za korištenje navedenih sredstava je između ostalog i zadržavanje povećanog broja radnika u dvije godine od dana zasnivanja radnog odnosa za radnike za koje se ostvaruje stimulacija.

Pored navedenog objavljeno je još pet programa za  program sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca Vojske Republike Srpske, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida VRS, programu zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih kategorija u privredi, programu podrške zapošljavanju Roma u Republici Srpskoj, te programu podrške zapošljavanju mladih sa VSS u statusu pripravnika i programu obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije u 2018. godini.

Ukupna vrijednost navedenih programa je 14.677.417 KM za zapošljavanje oko 4.000 lica sa evidencije zavoda. Programom podrške zapošljavanju u privredi putem isplate podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa, a čija je ukupna vrijednost 5 mil KM, pruža se finansijska podrška privrednim subjektima radi održanja postojećeg nivoa zaposlenosti i kreiranja novih radnih mjesta. Program će obuhvatiti zaposlena lica koja su bila prijavljena na evidenciju zavoda kao aktivni tražioci zaposlenja, a zasnovali su radni odnos u periodu od 01.01.2017. do 31.12.2017. godine.

Javni poziv po navedenom programu biće otvoren do utroška sredstava, a najdalje do 31.12.2018. godine.

Javne pozive možete pogledati OVDJE .