Banja Luka – Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske je u okviru projekta “Doprinos organizacija civilnog društva poboljšanju uticaja preduzetništva na socio-ekonomski razvoj BiH – EISE”, finansiranog od strane Evropske unije, u srijedu, 5. maja 2021. godine, održala u  Banjoj Luci okrugli sto na temu “Izrada strategije za jačanje organizacione strukture Unije udruženja poslodavaca RS”.

Poštujući epidemiološka ograničenja, okruglom stolu Unije u konferencijskoj sali hotela „Courtyard by Marriott“ u Banjoj Luci, prisustvovalo je 5 poslodavaca sa teritorije Grada Banja Luka koji posluju u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija Republike Srpske. Prisutnima su prezentovane planirane aktivnosti u okviru EISE projekta kao i dosadašnje aktivnosti Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, koje su preduzete sa ciljem osnaživanja i jačanja preduzetničkog sektora i poslodavaca Republike Srpske. Istaknuta je potreba strateškog jačanja kapaciteta Udruženja poslodavaca informacionih i komunikacionih tehnologija Republike Srpske – ICT Business Srpska, i organizacione strukture Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, što bi imalo za cilj jačanje kapaciteta i kompetencija ovog Udruženja poslodavaca, unapređenje preduzetničkih politika, pravila i strategija, širenje članstva te njihovo umrežavanje. Poslodavci su tokom diskusije istakli potrebu djelovanja Unije kao njihovog reprezentativnog tijela, a predložene su i aktivnosti za koja smatraju da bi im bile od koristi u daljoj saradnji sa Unijom udruženja poslodavaca RS. To se prije svega odnosi na usklađivanje upisnih politika sa potrebama poslodavaca iz ovog sektora, pozicioniranje IKT sektora kao strateške grane za RS te uvođenje stimulativnih poreskih politika za njihov dalji razvoj. Naglašena je potreba pravovremenog informisanja o tokovima izmjena važećih propisa, kao i podnošenje inicijativa i veće uključivanje poslodavaca u njihovim donošenjima. Neizbježne su bile i teme koje se odnose na posljedice pandemije, sive ekonomije, odliva radno sposobnog stanovništva, te visokih fiskalnih i parafiskalnih nameta.

Projekat „Doprinos organizacija civilnog društva poboljšanju uticaja preduzetništva na socio-ekonomski razvoj BiH – EISE“ implementira Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske i cilj mu je jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva preduzetnika i poslodavaca, te doprinos socijalnom i ekonomskom razvoju u sektoru preduzetništva u BiH stvaranjem povoljnog okruženja kroz ekonomske i socijalne reforme. Ukupna vrijednost projekta je 556.000 evra, od čega je Evropska unija obezbijedila 500.000 evra bespovratnih sredstava, a implemetacija će trajati od januara 2021. godine do decembra 2023. godine.

Za više informacija o projektu, molimo kontaktirajte:
Saša Aćić, Menadžer projekta
Kontakt telefon: 065 525 337
Email: director@unijauprs.org