Unija poslodavaca Republike Srpske provodi redovne konsultacije i koordinacije na realizaciji reformskih aktivnosti. Tako su u prethodnim danima održani sastanci sa nekoliko ministara u Vladi Republike Srpske. Cilj ovih konsultacija je definisanje zajedničkih aktivnosti na realizaciji Programa ekonomskih reformi Republike Srpske 2023-2025 i Akcionog plana Vlade Republike Srpske za 2023. godinu iz nadležnosti ministarstava.

Predsjednik Unije Saša Trivić, predsjednik Skupštine Predrag Zorić i član IO Zoran Škrebić održali su sastanak sa g. Vojinom Mitrovićem, ministrom privrede i preduzetništva Republike Srpske. Pored definisanja zajedničkih aktivnosti na realizaciji Programa ekonomskih reformi Republike Srpske 2023-2025 i Akcionog plana Vlade Republike Srpske za 2023. godinu iz nadležnosti ovog Ministarstva, naglašena je važnost nastavka stimulativne podsticajne politike koja će dovesti do značajnog tehnološkog unapređenja privrede, kao i promociju investicionih potencijala Republike Srpske.

Sastanak sa novoizabranim ministrom prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, gospođom Željkom Stojičić, održan je 4. januara 2023. godine. Teme sastanka su bile u vezi sa unapređenjem materijalnih preduslova za osnovno obrazovanje, kvaliteta nastave i nastavnog kadra, prilagođavanje upisnih kvota i nastavnih planova i programa potrebama tržišta rada, formiranje odjeljenja za saradnju poslodavaca, škola i lokalnih zajednica u Ministarstvu, opremanje škola i radionica, digitalizacija i drugo.

Predstavnici Unije poslodavaca Republike Srpske održali su sastanak i sa g. Nedeljkom Čubrilovićem, ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske na temu rješavanja problema javnog prevoza u Republici Srpskoj i pronalaženja mehanizama za unapređenje uslova rada prevoznika u Srpskoj. Potpredsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Dejan Mijić rekao je da u oblasti javnog prevoza i putničkog saobraćaja postoje brojni problemi, kao što su nelegalni prevoz, nedostatak radne snage, finansijski problemi i zakonska regulativa na nivou BiH.

Sa ministrom za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Vladi Republike Srpske, g. Zlatanom Klokićem, sastanak je održan takođe 4. januara tekuće godine. Teme sastanka su bile koordinacija i provođenjezajedničkih aktivnosti u kontekstu kandidatskog statusa i procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji, unapređenje rada predstavništava Republike Srpske u inostranstvu, kao i realizacija zajedničkih projektnih aktivnosti.

Sa ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske, dr Željkom Budimirom, sastanak je održan 5. januara. Teme sastanka su se odnosile na reformu sistema visokog obrazovanja – upisne kvote i racionalizaciju studijskih pograma, modernizaciju visokog obrazovanja i unapređenje kvaliteta nastave, te internacionalizaciju studijskih programa.

U narednom periodu očekuju se sastanci i sa drugim ministrima u Vladi RS.