Kao krovna organizacija, Udruženje poslodavaca turizma i ugostiteljstva RS – HORECA RS, povodom produžavanja mjera Kriznog štaba za vanredne situacije Republike Srpske, izražava zahvalnost prema razumijevanju Vlade Republike Srpske za probleme u kojima se nalazi ovaj sektor, i omogućavanju nastavka rada u postojećim uslovima. Udruženje je zauzelo stav da je bolje da ugostiteljski objekti budu otvoreni, poštujuću preporučene mjere, nego da budu zatvoreni.

Potrebno je podići odgovornost poslodavaca, građana i medija, koji bi trebali uticati na svijest i odgovorno ponašanje.

Preduzeće se koraci za edukaciju svakog gosta u ugostiteljskim objektima, što uključuje štampanje plakata i letaka sa preporukama za odgovorno ponašanje unutar objekata, a takođe će se organizovati i kovid redari, koji će upoznavati goste kako se treba odgovorno ponašati, kako ne bi bili ugroženi poslodavci i ostali gosti.

Udruženje HORECA RS se zahvaljuje i poslodavcima koji su u značajnoj mjeri, poštovanjem instrukcija i preporuka nadležnih organa, dali doprinos na suzbijanju širenja infekcije COVID-19 u svojim lokalnim zajednicama.

Svi neodgovorni poslodavci će u narednom periodu biti strogo sankcionisani od strane Inspektorata RS. Planirano je oko 180 patrola, koje će širom Republike Srpske vršiti kontrolu objekata unutar ugostiteljskog sektora. Predstavnici HORECE su naveli da saradnja ovog Udruženja sa institucijama Republike Srpske predstavlja jedinstven i pozitivan primjer u regionu, jer su zajedničkim radim i rješenjima donešene mjere koje utiču na nastavak rada i opstanak ovog sektora.