BANjALUKA – Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić izjavio je danas Srni da očekuje da će istovremeno sa najavljenim povećanjem plata radnika u javnom sektoru doći i do povećanja plata zaposlenih u privatnom sektoru.

On je istakao da rješenje koje bude postignuto vezano za najavljeno povećanje plata treba da omogući ravnopravan odnos radnika u javnom i privatnom sekoru.

-Očekujemo da će rješenje koje bude postignuto, i što se tiče javnog i privatnog sektora, omogućiti ravnopravan odnos radnika i u privatnom i u javnom sektoru i u tom smislu očekujemo da rješenje ide u pravcu ili smanjenja zbirne stope doprinosa ili povećanja neoporezivog dijela plate na iznos od 1.000 KM – rekao je Aćić.

On je napomenuo da je Vlada Republike Srpske najavila razgovore sa poslovnom zajednicom o potencijalom povećanju plata i u realnom sektoru, pogotovo u privatnom sekoru.

Aćić je izrazio očekivanje da će rješenja vezana za povećanje plata stupiti na snagu u isto vrijeme, i za jedne i za druge radnike.

-Naša očekivanja idu u pravcu smanjenja oporezivanja rada, a posljednjih nekoliko dana su se pominjale ideje da se ide na povećanje neoporezivog dijela plate na 1.000 KM – rekao je direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

On je ocijenio da će takvim rasterećenjem, kroz smanjenje oporezivanja rada, rasti i životni standard radnika u Republici Srpskoj.
-Rast plata će se pozitivno odraziti i na produktivnost rada u Republici Srpskoj, očekujemo da ćemo biti konkurentniji na domaćem i stranom tržištu, a što je još bitnije, smanjiće se odliv domaće radne snage prema zemljama EU – ukazao je Aćić.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je prije nekoliko dana da treba voditi računa da se uz povećanje plata u javnom sektoru u Srpskoj nađe mogućnost za rast plata u privatnom sektoru i izrazila zadovoljstvo činjenicom da je Vlada najavila povećanje plata za određene sektore.

Prema najavama iz Saveza sindikata Republike Srpske, vrlo je izvjesno najavljeno povećanje plata radnicima u zdravstvu, MUP-u Republike Srpske, prosvjeti, kulturi, pravosuđu, izuzev sudijama, a pregovori koji počinju ove sedmice trebalo bi da budu završeni do kraja maja izmjenama zakona i povećanjem plata.

Izvor: Glas Srpske