IMG_1949

Banja Luka, 1.6.2016 – Odluku o primjeni odredaba Opšteg kolektivnog ugovora („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 35/16), kao i Odluku donesenu na 13. vanrednoj sjednici Vlade Republike Srpske 30.05.2016. godine, Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske smatra nezakonitim. Navedene odluke su, prvenstveno, u suprotnosti sa članom 269. stav 2. Zakona o radu, kojim je propisano da su svi kolektivni ugovori koji su bili na snazi do dana stupanja na snagu Zakona o radu („Službeni glasnik RS“, broj 01/16) prestali sa važenjem tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona.

S obzirom na navedeno, poslodavci koji posluju na teritoriji Republike Srpske nemaju obavezu primjenjivati ove odluke Vlade Republike Srpske. Poslodavci su obavezni da provode odredbe Zakona o radu. Ukoliko ispunjavaju uslove propisane članom 3. Zakona o radu, poslodavci mogu primjenjivati i odredbe pravilnika o radu.

Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske će, u zavisnosti od daljeg razvoja situacije u kolektivnom pregovaranju, a u cilju zaštite interesa poslodavaca u smislu nadoknade štete poslodavcima koji su bili primorani da primjenjuju nezakonite odluke, pokrenuti proceduru ocjene zakonitosti i ustavnosti odluka Vlade Republike Srpske pred Ustavnim sudom Republike Srpske.

Istovremeno, izražavamo zabrinutost zbog nezakonitog i neadekvatnog pristupa Vlade Republike Srpske problematici kolektivnog pregovaranja i naglašavamo da ovakav pristup može imati dalekosežne posljedice po pregovore radi zaključivanja kolektivnih ugovora, ali i na pravnu sigurnost subjekata koji posluju u Republici Srpskoj. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da Vlada Republike Srpske pribjegava ad-hok rješenjima, a da prethodno socijalni partneri nisu ni započeli pregovore o Opštem kolektivnom ugovoru.

Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske zastupa dominantno interese privrednih subjekata, a jedan od bazičnih iteresa naših članica je zadovoljan i produktivan radnik. Stoga, logična i prirodna je naša opredijeljenost da pregovaramo sa sindikatima koji su prepoznati kao privredni sindikati, odnosno sindikati koji razumiju problematiku poslovanja privrednih subjekata i značaj uređivanja industrijskih odnosa.

Ne sporeći značaj i potrebu unificiranog pristupa uređivanju radnih odnosa putem kolektivnog pregovaranja na tripartitnom nivou, mišljenja smo da nas trenutni interesi i stavovi socijalnih partnera upućuju na ne tako rijetku praksu uređivanja radnih odnosa putem kolektivnih ugovora za privredu i za javni sektor. Uzimajući u obzir trenutne odnose, ovom prilikom obavještavamo javnost i Vladu RS da nismo spremni učestovati u tripartitnim pregovorima sve dok se ne završi odvojeno kolektivno pregovaranje na nivou javnog i privrednog sektora.

Imajući u vidu značaj kolektivnog pregovaranja za razvoj naše zajednice, pozivamo udruženja poslodavaca i predstavnike privrednih sindikata da intenziviraju pregovore radi zaključivanja posebnih kolektivnih ugovora, i na taj način stvore osnovu za kvalitetnije uređivanje industrijskih odnosa u Republici Srpskoj.